Slané rožky
Slané rožky (fotorecept)
Autor receptu: arachnea
Podrobný fotorecept na obyčajné slané rožky.
12 porcií |
100 minút príprava |
15 minút na 200 °C |
Postup
- Odvážime si polohrubú a hladkú múku a vsypeme do väčšej misy. Do stredu múky si urobíme jamku a rozdrobíme do nej kvasnice (droždie). Pridáme lyžičku cukru a prilejeme teplú vodu. Počkáme, kým sa kvások preberie.
- Pridáme lyžičku soli a dve lyžičky oleja. Zmiešame. Hnetieme rukou, kým nie je misa aj ruka čistá. Cesto prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto. Keďže mám v byte suchý vzduch a nechcela som, aby mi cesto navrchu oschlo, prikrývam misu vlhkou utierkou. Nechám kysnúť dostatočne dlhý čas, aspoň 45 minút.
- Nakysnuté cesto dám na pomúčenú dosku a rozdelím na 12 dielov.
- Veľmi jednoducho dosiahnem rovnaké kúsky tak, ak cesto budem deliť. Najskôr na polovicu...
- Polovice na polovicu....
- Tieto kusy cesta si vyformujem a každý rozdelím na tri rovnaké kúsky...
- Každý kúsok ešte raz zmiesim do guličky a nechám na doske "odpočívať".
- Aj teraz ich prikryjem utierkou, tentokrát suchou.
- Nechám vykysnúť... aj pol hodinu.
- Rukou si sformujeme cesto...
- ... rozgúľame na veľkosť tanierika...
- ...a stáčame rožky.
- Poukladáme ich na olejom vymastený plech a znovu necháme dobre nakysnúť.
- Rozohrejeme rúru na 180 - 200 stupňov, rožky potrieme vajíčkom rozšľahaným v mlieku, posypeme hrubou soľou a rascou. Pečieme približne 15 minút. Dobrú chuť!