Slaná ryžová torta (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dnes som varila na obed slanú ryžovú tortú. Nie je to nákyp, ale skladá sa
z niekoľkých vrstiev, ktore sú rôzne ochútené. Strieda sa vrstva ryže, mäsa z kúracích
prsíčok,hlávkového šalátú a na vrchú znovú ryža, na povrch ktorej som dala plátky
masla a celé som úpiekla v trúbe. Podávala som s pestrým ovocným šalátom.
4 porcie |
45 minút príprava |
50 minút na 180 °C |
Postup
- Kura som rozpocovala, použila som len prsia a pipravila som dlhozrnnú ryžu vo varných sáčkoch, ktorú som umyla a uvarila vo vriacej osolenej vode podľa návodu. /15 -17 minút/
- Kuracie prsia som dala do hrnca, zaliala studenou vodou, pridala som soľ, celé čierne korenie, celé nové korenie, celé borievky, bobkový list a uvarila som ich do mäkka /cca 40 minút/.
- Očistenú jarnú cibuľku som pokrájala aj s vňaťou na kolieska.
- Posekala som petržlenovú vňať na drobno.
- Uvarenú ryžu som rozdelila na dve polovice, do jednej polovice som pridala jarnú cibuľku aj s vňaťou a kurkumu
- Pridala som čerstvo mleté čierne korenie, jedno vajce a dobre som všetko spolu premiešala.
- Do tortvej formy, hojne vymazanej maslom som dala vrstvu ryže s kurkumou, od ktorej má krásnu žltú farbu.
- Vývar som scedila a vychladnuté kuracie prsia som natrhala rukami na malé kúsky.
- Do druhej polovice ryže som pridala jarnú cibuľku aj s vňaťou, posekanú petržlenovú vňať, čerstvo mleté čierne korenie, posekanú sušenú červenú papričku,NA druhé vajce a celé som spolu dobre premiešala.
- Na ryžu s kurkumou som dala vrstvu mäsa z kuracích psíčok, ktoré som okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
- Na kuracie prsíčka som navrstvila listy hlávkového šalátu, ktoré som predtým umyla pod tečúcou vodou a nechala odkvapkať na sitku od vody.
- Na šalátové listy som navrstvila bielu kurkumou neofarbenú ryžu.
- Povrch ryže som uhladila obrátenou stranou lyžice, poliala trochou vývaru z kuracích prsíčok, pokládla plátkami masla...
- ...a piekla som neprikryté v trúbe vyhriatej na 180 stupňov 30 - 40 minút /čas pečenia záleží od trúby/.
- Pohľad na upečenú ryžovú tortu.
- Na tanieri som rez z ryžovej torty dekorovala kolieskom pomaranča, petržlenovou vňaťou, vňaťou jarnej cibuľky a posypala som ju posekanými opraženými vlašskými orechami. Ryžovú tortu som podávala s pestrým ovocným šalátom. Je to vdačné, rýchle jedlo, ak sa jej jednotlivé zložky pripravia vopred. Na základe použitých surovín má množstvo variácií, farebnosti, chuťových kombinácií, s ktorým príjemne prekvapíte rodinu i návštevu.