Nepečený orechový zákusok

Sladké pníky na oblátkach (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Recept je veľmi chutný. Nepečie sa, najradšej ho robím z odrezkov koláčikov alebo z polámaných častí. Ak ich nemám, koláčik je chutný z piškót. Tak znie aj recept. Ak chcete robiť pníky z odrezkov, zachovajte gramáž, ktorá platí pre piškóty - 220 g.

35 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme...
  2. Najprv si polámeme piškóty.
  3. Potom ich zalejeme sirupom z teplej vody, ovocného sirupu, rumu a cukru. Necháme ich uvolniť, nasiaknuť sladkou zmesou.
  4. Zomeliem orechy.
  5. Do zmäknutých piškót pridám orechy, kakao, vanilkový cukor, lekvár. Všetko spolu premiešam.
  6. Na koniec pridám maslo, ktoré zapracujem do hmoty.
  7. Keďže pracujem s oblátkami a potrebujem, aby som ich mohla formovať, aby sa mi nezlomili, musím si namočiť v teplej vode čistučkú utierku.
  8. Tú prestriem na gumovú podložku. Oblátky potriem aj z vrchu teplou vodou.
  9. Ak sa dá pozakrývam aj kraje oblátky.
  10. Takto poskladám na mokrej utierke tri oblátky na seba, aby dobre navlhli. Nemali by byť mokré /To by sa vám už trhali!/
  11. Navlhčená oblátka. Trvá to asi 20-25 minút.
  12. Na vlhkú oblátku nanesiem spracovanú hmotu z piškót...
  13. Mokrou rukou hmotu rozotriem na oblátke. Nie veľmi hrubo.
  14. Keď je na celej oblátke plnka - sladká hmota - rozotretá, začnem oblátku rolovať. Pomaličky ju stláčam, aby nevznikali vzduchové bubliny.
  15. Z množstva, ktoré je v recepte, urobíte 3 sladké pníky. Je to na dĺžku oblátky. Teraz pníky uložím do chladu. Oni stuhnú, trochu sa oblátky vysušia./ To je potrebné/ Potom ich už len treba potrieť rozpustenou čokoládou, vidličkou naznačiť na čokoláde hrúbku kôry a posypať rozdrveným keksom. Tak vám vznikne dojem ozajstnej drevenej kôry.
  16. Výsledok - malé chutné koláčiky. Po konečnej úprave sa snažím koláčiky narezať ako klátiky. Určite budete s novým koláčikom spokojné.