Nepečený orechový zákusok
Sladké pníky na oblátkach (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Recept je veľmi chutný. Nepečie sa, najradšej ho robím z odrezkov koláčikov alebo z polámaných častí. Ak ich nemám, koláčik je chutný z piškót. Tak znie aj recept. Ak chcete robiť pníky z odrezkov, zachovajte gramáž, ktorá platí pre piškóty - 220 g.
Postup
- Potrebujeme...
- Najprv si polámeme piškóty.
- Potom ich zalejeme sirupom z teplej vody, ovocného sirupu, rumu a cukru. Necháme ich uvolniť, nasiaknuť sladkou zmesou.
- Zomeliem orechy.
- Do zmäknutých piškót pridám orechy, kakao, vanilkový cukor, lekvár.
Všetko spolu premiešam.
- Na koniec pridám maslo, ktoré zapracujem do hmoty.
- Keďže pracujem s oblátkami a potrebujem, aby som ich mohla formovať, aby sa mi nezlomili, musím si namočiť v teplej vode čistučkú utierku.
- Tú prestriem na gumovú podložku. Oblátky potriem aj z vrchu teplou vodou.
- Ak sa dá pozakrývam aj kraje oblátky.
- Takto poskladám na mokrej utierke tri oblátky na seba, aby dobre navlhli. Nemali by byť mokré /To by sa vám už trhali!/
- Navlhčená oblátka. Trvá to asi 20-25 minút.
- Na vlhkú oblátku nanesiem spracovanú hmotu z piškót...
- Mokrou rukou hmotu rozotriem na oblátke. Nie veľmi hrubo.
- Keď je na celej oblátke plnka - sladká hmota - rozotretá, začnem oblátku rolovať. Pomaličky ju stláčam, aby nevznikali vzduchové bubliny.
- Z množstva, ktoré je v recepte, urobíte 3 sladké pníky. Je to na dĺžku oblátky.
Teraz pníky uložím do chladu. Oni stuhnú, trochu sa oblátky vysušia./ To je potrebné/
Potom ich už len treba potrieť rozpustenou čokoládou, vidličkou naznačiť na čokoláde hrúbku kôry a posypať rozdrveným keksom. Tak vám vznikne dojem ozajstnej drevenej kôry.
- Výsledok - malé chutné koláčiky.
Po konečnej úprave sa snažím koláčiky narezať ako klátiky.
Určite budete s novým koláčikom spokojné.