Sladké kysnuté slimáčiky (fotorecept)

Autor receptu: janikbj

Kakaovo-orechové, škoricové a bonusové makové - myslím, že každý si vyberie :-) Vynikajúce slimáčiky od jednej z mojich najobľúbenejších kucháriek Maťky z MMB. Link na pôvodný recept Kysnuté kakaovo-orechové trojuholníky a slané slonie ušká: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=22369&user=48300

Postup

  1. Z odmeraného množstva mlieka si odlejeme asi 1 dl, trošku ho ohrejeme (aby bolo vlažné), rozdrobíme droždie a pridáme lyžicu cukru. Rozmiešame a prikryté na teplom mieste necháme vykysnúť. Múku zmiešame so zvyšným cukrom, pridáme olej, zvyšné mlieko a vykysnutý kvások. Vypracujeme hladké nelepivé cesto. Prikryté na teplom mieste necháme kysnúť asi hodinu, resp. kým nezdvojnásobí objem. Kým cesto kysne, vymiešame si zmäknuté maslo so žĺtkami. Vykysnuté cesto na doske jemne prepracujeme a rozdelíme na 4 časti.
  2. Kakaovo-orechové: Cesto si rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi 3-4mm. Natrieme ho štvrtinou žĺtkového masla, posypeme horkým kakaom (nenatierala a nesypala som úplne po spodný okraj, ako vidno aj na fotke.), práškovým cukrom a posypeme sekanými orechami. (Samozrejme, posypeme cukrom a orechami až do konca ;)
  3. Opatrne stočíme do rolády, snažíme sa stáčať čo najtesnejšie a priebežne vytláčame vzduch. Snažila som sa odfotiť stáčanie pre menej skúsené gazdinky. Nerolujeme, ale jemne prekladáme, ako vidno na obrázku. Po každom preložení jemne postláčame, aby boli roládky pevné a vytlačili sme vzduch.
  4. Roládu môžeme krájať rovno na také šúľky alebo šikmo do trojuholníčkov. Môžeme potrieť bielkom, čo sa nám zvýšilo. Koláčiky dáme na plech potretý olejom alebo vyloženom nepriľnavou fóliou, príp.papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov (piekla som bez ventilátora, len horný a dolný ohrev) do zlata, asi 15-20 min.
  5. Škoricové: Zmiešame si asi 4 PL jemnej strúhanky, 2 ČL mletej škorice a asi rovnaké množstvo ako strúhanky, príp. podľa chuti viac kryštálového cukru, môžeme pridať sekané orechy alebo hrozienka. (Množstvo zmesi vyjde tak na 2 časti cesta). Postupujeme ako pri kakaových slimákoch - natrieme cesto žĺtkovým maslom a posypeme škoricovou zmesou. Stočíme, nakrájame. Keďže som piekla pre celú rodinku, robila som 1,5-násobnú dávku. 4 roládky boli natierané žĺtkovým maslom a sypané kakaom alebo škoricou a tú polovičnú dávku navyše som plnila makovou plnkou.
  6. Makové: Makovú plnku som si pripravila s drobnými obmenami podľa úžasného receptu od @Jerice - http://varecha.pravda.sk/recepty/makova-plnka-excelentna-fotorecept-/13952-recept.html. Na 2 časi cesta som robila plnku z jedného 150 gramového balenia mletého maku. Cesto som nenatierala maslom, len touto super plnkou, do ktorej som namiesto hrozienok pridala nasekané sušené slivky. Vrelo odporúčam.