Skvelá čalamáda bez sterilizácie

Autor receptu: pusta

Nerada sterilizujem, ak naozaj nemusím, nerobím to. Tento recept som našla na internete, trocha som ho upravila a s výsledkom som bola veľmi spokojná. Ked som ho robila prvýkrát, nemala som práve Deko. Vynašla som sa a použila som precedený nálev z nakladaných uhoriek, ktorý si odkladám, doplnila som ho octom a cukrom. A svete čuduj sa - vyšlo to. Nabudúce som však už Deko mala, obe várky boli výborné, dokonca na nerozoznanie. Vkladám recept pod jeho pôvodným názvom.

1 dávka
porcia
24 hodín minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si zálievku z octa, oleja, cukru a Deka preosiateho cez sitko, všetko som spolu prevarila a nechala úplne vychladnúť.
  2. Zeleninu som olúpala okrem uhorky a umyla som ju. Cibuľu som nakrájala na mesiačiky, papriku a kapustu na tenké prúžky, uhorku som nastrúhala na tenké kolieka aj so šupkou, mrkvu som nastrúhala na jemnom strúhadle.
  3. Upravenú zeleninu som dala do veľkého vandlíka, presolila som ju, vliala som vychladnutý pripravený nálev, všetko som spolu dobre premiešala, aby sa prepojili chute a nechala som 24 hodín odstáť.
  4. Odstátu zmes zo zeleniny som aj so šťavou naplnila do umytých suchých čistých pohárov až temer po okraj, zaviečkovala som ich a obrátila som poháre hore dnom na 2 hodiny. Olej zamedzí prístupu vzduchu a tým bráni kazeniu. Odložila som ich na chladné a tmavé miesto. Nekazia sa a vydržia aj 2 roky v tomto stave, ak ich nezjete skôr. Odporúčam však pre istotu otvorenú fľašu už uchovávať v chladničke. Iné zloženie zeleniny a jej spracovanie krájaním či strúhaním je už na samotnej gazdinke.