Oškvarkové pečivo
Škvarkové vrkoče (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Škvarkové pagáčiky sa u nás v rodine pečú skoro pravidelne, no teraz som tvar trocha
pozmenila a boli vychválené - chrumkavé.
30 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Klasickým spôsobom si pripravíme cesto: V miske si pripravíme zemiaky + vajíčko a zmiešame. Pridáme napučaný kvások (vlažné mlieko + cukor + droždie), ostatné suroviny a zmiešame,
aby vzniklo dosť husté cesto a na doske ho prehnetieme. Cesto by malo byť hustejšie preto, lebo počas kysnutia cesto zredne, aby nebolo veľmi mäkké. Vložíme ho naspäť do misky a na teplom mieste necháme vykysnúť.
- Cesto preložíme z misky na dosku a rozvaľkáme asi na hrúbku 1,5 cm. Polovicu cesta potrieme mletými osolenými škvarkami (nie moc hrubo). Polovicu cesta preložíme a opakujeme ešte 2x a necháme aspoň 15-20 minút na doske zakryté podkysnuť. Potom cesto vyvaľkáme a vykrajujeme asi 1 cm pásiky.
- Pásiky potom stočíme do vrkôčika.
- Uložíme na plech, potrieme rozšľahanám žĺtkom, posypeme semienkami a upečieme do zlatista.
- Dobrú chuť.