Oškvarkové rožteky
Škvarkové rožteky
Autor receptu: martusik220
Tieto rožteky už
robím veľmi dlho. Sú
veľmi chutné, hodia
sa práve k
silvestrovským
pochúťkam a
rovnako aj k vínku.
Postup
- Zo vsetkych surovin, okrem mletych skvariek
si urobime kysnute cesto. Najprv si urobime
kvasok (mlieko, cukor, drozdie) do hotoveho
kvasku pridame muku, sol, zltky a olej.
Slahacom vypracujeme cesto (skor trosku
hustejsie) a nechame na teplom mieste 40
minut podkysnut.
Kym cakame na cesto, tak si zomelieme na jemno
skvarky.
Ak uz mame cesto hotove (vykysnute), tak si ho
rozdelime na 5 bochnikov a este aj tie bochniky
nechame 15 min. podkysnut. A uz potom mozme
robit rozteky.
- Bochnik si na tenko vyvalkame
a potrieme si ho tenkou vrstvou
mletymi skvarkami a tieto pekne
po povrchu posolime solou.
Ak sa Vam zle mlete skvarky
natieraju, tak ich dajte na
30 sekund ohriat do mikrovlnky
a budu sa krasne natierat.
Vrstvu mletych skvariek nesmiete
davat nahrubo, ale iba velmi
tenucko. Potom si tento kruh
potrety skvarkami narezeme
radielkom na 16 dielov a
rolujeme rozteky od sirsej
strany k uzsej.
- Pecieme na 220 stupnov 10 az 15 minut, individualne podla vykonu
svojej rury na pecenie. Z tejto davky
urobime cca 80 roztekov.