Oškvarkové pagáče

Škvarkové pagáče (fotorecept)

Autor receptu: ailuj82

Robievam ich rada, vždy si spomeniem na starkú, od ktorej pochádza recept. Pagáče môžeme jeden deň spraviť, uložiť vykrojené na plech a odložiť do chladu. Na druhý deň ich necháme ešte chvíľu pri izbovej teplote zohriať a upiecť.

100 ks
porcií
120 minút
príprava
15 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Z vlažného mlieka, droždia a cukru urobíme kvások. Do misky dáme múku, žĺtky, masť, soľ, smotanu a kvások. Vypracujeme cesto. Necháme pol hodinu vykysnúť na teplom mieste.
  2. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1cm. Potrieme pomletými škvarkami. A cesto preložíme na tretiny.
  3. Prikrijeme a necháme podkysnúť 30 minút. Znovu cesto rozvaľkáme, poskladáme na tretiny a necháme kysnúť ďalšiu pol hodinu. A potom ešte raz zopakujeme.
  4. Cesto rozvaľkáme na 1,5 až 2 cm a vykrajujeme pagáče. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme soľou, ľanom, sezamom... Necháme ešte podkysnúť 20 min.
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút.