Oškvarkové pagáče
Škvarkové pagáče (fotorecept)
Autor receptu: ailuj82
Robievam ich rada, vždy si
spomeniem na starkú, od ktorej
pochádza recept. Pagáče
môžeme jeden deň spraviť, uložiť
vykrojené na plech a odložiť do
chladu. Na druhý deň ich
necháme ešte chvíľu pri izbovej
teplote zohriať a upiecť.
100 ks porcií |
120 minút príprava |
15 minút na 175 °C |
Postup
- Z vlažného mlieka, droždia a cukru urobíme
kvások.
Do misky dáme múku, žĺtky, masť, soľ,
smotanu a kvások. Vypracujeme cesto.
Necháme pol hodinu vykysnúť na teplom mieste.
- Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1cm.
Potrieme pomletými škvarkami. A cesto preložíme na tretiny.
- Prikrijeme a necháme podkysnúť 30 minút.
Znovu cesto rozvaľkáme, poskladáme na tretiny a
necháme kysnúť ďalšiu pol hodinu. A potom ešte raz
zopakujeme.
- Cesto rozvaľkáme na 1,5 až 2 cm a vykrajujeme pagáče. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme soľou, ľanom, sezamom...
Necháme ešte podkysnúť 20 min.
- Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút.