Škoricové koláčiky
Autor receptu: jojusa
Recept mi dala moja manažérka v práci, hneď sme ho v ten víkend všetky kolegyne
doma
piekli. Ale ani jednej nevyšiel hneď na prvý krát. Netreba sa vzdávať a nájsť si svoj
spôsob.
Ja si musím dávať pozor na rúru a piecť pri nižšej teplote a kratšie ako uvádza recept.
Záleží
od rúry. Ale sú fantastický, ak ľúbite škoricu, zamilujete si ich!!!
30 porcií |
30 minút príprava |
20 minút na 220 °C |
Postup
- Rozpustíme droždie v kávovej lyžičke cukru s olejom v troche teplého mlieka.(kvások)
- Zmiešame múku, cukor, soľ zvyšné teplé mlieko a kvások dokopy a vypracujeme hladké cesto. Môžete, ale aj nemusíte nechať trošku podkysnúť, ale ak máte čas radšej nechajte.
- Cesto si rozdelíme na dve pólky a každé rozvaľkáme na hrúbku cca 5 mm do tvaru dlhého obdĺžnika. ( ako noha na štrúdlu).
Taktiež si rozmiešame heru so žĺtkami na hladký krém, ktorý si tiež rozdelíme na dve časti.
- Oba plátky rozvaľkaného cesta postupne natrieme rovnomerne po celej ploche plnkou a každé cesto posypeme podľa vlastnej chuti aj 3- 4mi balíčkami škoricového cukru.
- cesto opatrne zvaľkáme z jedného okraja na druhý až nám vyjde dlhý valec. Namočíme si ostrý nôž do teplej vody a rozkrájame cesto na trojuholníčky, ale tak aby užší koniec nebol príliš úzky, aby z neho nevytiekla plnka. Sú to také malé lichobežníky skôr. Môžte skúsiť rozkrájať cesto až keď bude upečené, ak Vám prvýkrát vyšlo veľa plnky.
- Na plech si dáme papier na pečenie, lebo zaschnutá vyliata plnka sa ťažko umýva a poukladáme koláčiky a potreme bielkom ktoré nám ostalo.
Pečieme: 20-30 minút v rozohriatej rúre na 220°C.
Ja som piekla v elektrickej rúre a musela som na 200°C a tak 15 minút, inak už prihárali.
Nech vám chutia!!