Škoricové koláčiky

Autor receptu: jojusa

Recept mi dala moja manažérka v práci, hneď sme ho v ten víkend všetky kolegyne doma piekli. Ale ani jednej nevyšiel hneď na prvý krát. Netreba sa vzdávať a nájsť si svoj spôsob. Ja si musím dávať pozor na rúru a piecť pri nižšej teplote a kratšie ako uvádza recept. Záleží od rúry. Ale sú fantastický, ak ľúbite škoricu, zamilujete si ich!!!

30
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Rozpustíme droždie v kávovej lyžičke cukru s olejom v troche teplého mlieka.(kvások)
  2. Zmiešame múku, cukor, soľ zvyšné teplé mlieko a kvások dokopy a vypracujeme hladké cesto. Môžete, ale aj nemusíte nechať trošku podkysnúť, ale ak máte čas radšej nechajte.
  3. Cesto si rozdelíme na dve pólky a každé rozvaľkáme na hrúbku cca 5 mm do tvaru dlhého obdĺžnika. ( ako noha na štrúdlu). Taktiež si rozmiešame heru so žĺtkami na hladký krém, ktorý si tiež rozdelíme na dve časti.
  4. Oba plátky rozvaľkaného cesta postupne natrieme rovnomerne po celej ploche plnkou a každé cesto posypeme podľa vlastnej chuti aj 3- 4mi balíčkami škoricového cukru.
  5. cesto opatrne zvaľkáme z jedného okraja na druhý až nám vyjde dlhý valec. Namočíme si ostrý nôž do teplej vody a rozkrájame cesto na trojuholníčky, ale tak aby užší koniec nebol príliš úzky, aby z neho nevytiekla plnka. Sú to také malé lichobežníky skôr. Môžte skúsiť rozkrájať cesto až keď bude upečené, ak Vám prvýkrát vyšlo veľa plnky.
  6. Na plech si dáme papier na pečenie, lebo zaschnutá vyliata plnka sa ťažko umýva a poukladáme koláčiky a potreme bielkom ktoré nám ostalo. Pečieme: 20-30 minút v rozohriatej rúre na 220°C. Ja som piekla v elektrickej rúre a musela som na 200°C a tak 15 minút, inak už prihárali. Nech vám chutia!!