Skordalia-σκορδαλι-grécka nátierka (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Skordalia je známa grécka nátierka, pripravuje sa bud zo zemiakov alebo chleba, pridajú sa vlašské orechy alebo mandle, hlavne veľa cesnaku, ochutí sa vínnym octom alebo citrónovou šťavou, soľou, niekde sa pridáva ešte hustý jogurt.Podáva sa ako príloha k rybám, grilovanej zelenine či ako meze sa natiera na chlieb a hrianky,je známych veľa verzií v Grécku, Macedónii a v krajinách bývalej byzantskej ríše, je od domu odlišná. Pridávam verziu s chlebom a jogurtom, výborné využitie starého chleba.

5 minút
príprava
2 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zo staršieho chleba som odkrojila kôrku, striedku som pokrájala na kocky o hrane asi 1 cm.
  2. Pokvapkala som ho vodou, nechala 15 minút odstáť, potom som chlieb dobre vyžmýkala z vody.
  3. Včerajší chlieb som pokrájala na silnejšie krajce,potrela som ich slabou vrstvou olivového oleja,
  4. ...v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C som upiekla chrumkavé hrianky, ktoré som ešte za horúca výdatne potrela cesnakom.
  5. Do cuttera som daa vyžmýkaný chlieb , cesnak,...
  6. ...veľkú hrsť mletých vlašských orechov,...
  7. ...biely extra hustý vlastný domáci jogurt, čerstvo mleté čierne korenie,...
  8. ...citrónovú šťavu,...
  9. ...olivový olej,...
  10. ..morskú soľ,...
  11. ...a všetko spolu som cutterom spracovala na hladký krém.
  12. Podávala som na raňajky ako nátierku na chrumkavých horúcich cesnakových hriankach so cherry paradajkami a s horúcim citrónovým čajom s medom. Boli to výborné a chutné raňajky. ked sme teraz všetci veľmi prechladnutí, ale určite nám budú chutiť aj inokedy, nerobila som naposledy - my sme cesnakoví :-)
  13. Pohľad z blízka: je to výborná možnosť na zužitkovanie staršieho chleba, ide o veľmi chutnú a zdravú nátierku, ktorá sa podáva ako meze s rôznou zeleninou s chlebom alebo s opečenýmii cesnakovými hriankami ako nátierka, ako pohostenie, ako príloha k vyprážanej či grilovanej rybe, najmä zo solenej tresky, tiež ku grilovanej zelenine alebo ako dip k varenej zelenine. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla.