Šišky
Šišky s džemom
Autor receptu: luwinka
Na dnes na obed sme mali tieto šišky. Sú ľahučké naozaj výborné.
14 porcií |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Z droždia, 1 dcl vlažného mlieka, lyžičky cukru a lyžičky múky si pripravíme kvások. Do misy dáme múku, pridáme vajce, žĺtky, cukor, rum, olej, štipku soli, zvyšné mlieko a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté 35 minút odpočívať.
- Tu už máme vykysnuté.
- Takéto vykysnuté cesto rozváľkame na pomúčenej doske na plát s priemerom 2 cm. Vykrajujeme pohárom kolieska s priemerom 5 cm. Do každej šišky do stredu pichneme prstom a vytvoríme dierku pre džem.
- Necháme 15 minút odpočívať.
- Do hrnca nalejeme olej necháme ho rozpáliť a začneme do neho dávať šišky vždy tou stranou nadol, kde je dierka.
- Pretočíme a smažíme.
- Odkladáme ich na obrúsok, aby prebytočný tuk odkvapkal.
- Na každú šišku dáme džem.
- Pocukrujeme práškovým cukrom a máme hotovo.
- Dobrú chuť.
- V reze.