Šišky- pampúšiky aj plnené(fotorecept)

Autor receptu: diabambulka

Každý máme svoj obľúbený recept na šišky, ale mne tieto pripomínajú detstvo, pretože takéto nám piekla starká keď sme boli u nej na prázdninách. Chcela aby boli iné ako tie čo máme doma a tak nám do pampúšika urobila dierku a upiekla nám také kolieska, alebo osmičky a deťom nebolo viac treba, veď oči jedia ako prvé:-)))

24 ks
porcií

Suroviny

Postup

  1. Z vlažného mlieka, droždia, cukru a múky pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť.
  2. Múku si zohrejeme a preosejeme do misky.
  3. V prehriatej múke rozmiešame vykysnutý kvások, pridáme vo vlažnom mlieku rozmiešane žĺtky, rum, pomarančovú alebo citrónovú kôru a šťavu, trocha soli, cukor a roztopené vlažné maslo.
  4. Všetko spolu dobre vypracujeme a cesto necháme na teplom mieste kysnúť.
  5. Takto nám to pekne vykysne.
  6. Potom na doske posypanej múkou cesto vyvaľkáme na hrúbku asi jeden a pol centimetra, okrúhlou formičkou povykrajujeme pampúšiky (šišky), prikryjeme ich obrúskom a necháme chvíľu podysnúť. Niektoré som si naplnila džemom, z iných som si urobila kolieska alebo osmičky podľa mojej starkej:-)))
  7. Potom pampúšiky vkladáme do rozpáleného oleja ( alebo masti ) vrchnou stranou nadol a z oboch strán vypražíme. Ja ich odkladám na papierovú utierku, alebo servítky, aby sme sa zbavili prebytočného tuku. Vychladnuté pampúšiky posypeme práškovým cukrom.
  8. Ovocný sneh si pripravíme jednoducho: Vyšľaháme si 2 bileka, pridáme práškový cukor, džem, citónovú šťavu.
  9. Dobrú chuť:-)))
  10. Tu je fotka tých plnených pampúšikov:-)