Šípkový sirup (fotorecept)

Autor receptu: boise

Uvedomujem si, že varením sa časť vitamínov (ok možno drvivá väčšina) stratí...Ale moje indiánske meno je mlsný jazyk...Takže strata vitamínov bokom, ide sa vychutnávať!

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Šípky na hrubo rozmixujeme alebo rozdrvíme.
  2. Zalejeme 1,5l vody a na miernom ohni necháme variť 10 minút. Potom precedíme cez sitko. Získaný sirup odložíme bokom.
  3. Šípky opäť zalejeme 1,5l vody, necháme prevrieť 10 minút a znovu precedíme. Obe takto získané tekutiny zmiešame a ešte raz precedíme cez látku (vhodné je plátno, čistá látková plienka...), pridáme cukor (radšej menej a postupne podľa chuti pridávajte), kyselinu citrónovú a ešte raz necháme prevrieť 10 minút.
  4. Vriace nalievame do fliaš, poriadne uzavrieme, chvíľu podržíme hore dnom a necháme vychladnúť. Skladujeme na tmavom chladnom mieste. Ak už sirup otvoríte, držte ho v chladničke.