Šípkový sirup (fotorecept)
Autor receptu: boise
Uvedomujem si, že varením sa časť vitamínov (ok možno drvivá väčšina) stratí...Ale moje
indiánske meno je mlsný jazyk...Takže strata vitamínov bokom, ide sa vychutnávať!
30 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Šípky na hrubo rozmixujeme alebo rozdrvíme.
- Zalejeme 1,5l vody a na miernom ohni necháme variť 10 minút. Potom precedíme cez sitko. Získaný sirup odložíme bokom.
- Šípky opäť zalejeme 1,5l vody, necháme prevrieť 10 minút a znovu precedíme. Obe takto získané tekutiny zmiešame a ešte raz precedíme cez látku (vhodné je plátno, čistá látková plienka...), pridáme cukor (radšej menej a postupne podľa chuti pridávajte), kyselinu citrónovú a ešte raz necháme prevrieť 10 minút.
- Vriace nalievame do fliaš, poriadne uzavrieme, chvíľu podržíme hore dnom a necháme vychladnúť. Skladujeme na tmavom chladnom mieste. Ak už sirup otvoríte, držte ho v chladničke.