Šípkový džem
Šípkový džem (fotorecept)
Autor receptu: stef
Šípkový džem je prácny, ale veľmi chutný. Preto som sa rozhodla napísať ako sa postupuje pri jeho výrobe.* Robím všetko vždy
od oka a ak je málo sladký, tak ho dochucujem ešte cukrom. Nazbierané šípky triedim na veľké a malé. Veľké na džem a malé na
čaj. Malé rozložím na pekáč v tenkej vrstve – sušia sa takto cca 4 týždne. Po 4 týždňoch ich rozmixujem a znova nechám cca 3
dni aby sa presušili. Presušené na vetre presýpam a odstránim žlté vlásky. Preosiate dávam do fliaš a robím z nich čaj.
5 porcií |
30 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Výroba džemu je prácnejšia, ale zasa všetko záleží od počtu pomocníkov a ako si podelíte úlohy. Šípky umyjeme – osušíme a nožíkom so špičkou odrežeme čierny koniec šípky, rozpolíme na polovicu. Vyberieme prostriedok - jadierka aj vlásky. Za tie roky čo robím džem som sa ani raz neporezala.
- Rozpolené šípky znova umyjeme, posypeme 1 PL želírovacieho cukru a 5 PL kryštálového cukru. Premiešame, necháme chvíľu odstáť dáme do kastróla a zalejeme horúcou vodou tak, aby bola len trocha od povrchu šípok. V pohári si ešte pripravíme horúcu vodu, ak by bolo treba doliať a ak by bol džem hustý.
- Povaríme asi 10-15 minút, keď sa vytvorí pena, ponorným mixérom rozmixujeme. Ak je džem hustý prilejeme horúcu vodu.
Mixujeme do hladkej kaše - súčasne varíme a mixujeme dokiaľ džem neurobí "bubliny". Nezabudnite, že džem ešte po vychladnutí trochu stuhne. Nalejeme do fliaš a necháme v teple džem odpočívať - chutí výborne.