Šípkové víno (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

U nás šípkové víno je veľmi obľúbené.Ak je dobré vykvasené a odstaté,je veľmi chutné.Chuťové pripomína silné južné hroznové vína.

Suroviny

Postup

  1. Tento recept čo uvádzam ,používam najčastejšie.Je to silnejšie stolové víno./Ak by ste chceli jemnejšie stolové víno,tak použite na 1 kg šípok,3 l vody a 800 g cukru./
  2. Teraz,ked sú šípky zrelé ,sú najlepšie na prípravu vína,ale aj na sušenie na čaj.Nazberané šípky očistime od stoniek a od suchých kvetov.
  3. Potom šípky umyjeme,
  4. pripravíme si sirup s cukru a vody .Cukor necháme vo vode rozpustiť za občasného miešania,
  5. do pripraveného čistého demižona nasýpeme šípky,
  6. a zalejeme sirupom.Pri kvasení šípky plávajú na povrchu,po vykvasení klesajú ku dnu,nie všetký
  7. Takto pripravený demižon uzatvoríme kvasnou zátkou.Počas kvasenia unikajú bublinky.Ked je víno vykvasené,už neunikajú.
  8. Kvasenie šípkového vína je dosť zdlhavá zaležitosť.Prvé 3-4 týždne by malo víno kvasiť v teplej miestnosti,potom môžme premiestniť do miestnosti s najnižšou teplotou 15-18 °C a necháme aj 2-3 mesiace,čím dlhšie tým lepšie.Na obrázku je vidieť proces kvasenia.Na vrchu sa vytvorí pena,sirup zmutnie a šípky pomaly padajú na dno./10 dní/.
  9. Kvasí 1 mesiac.Pena sa stratila a sirup je mútny skoro ako mlieko.Nechávam kvasiť pri izbovej teplote.Pomaly šípky klesajú na dno,ale nie všetko.Akonáhle prestane bublinkovať,
  10. víno scedime cez sitko do väčšej nádoby.
  11. Fľašu umyjeme a čisté víno stiahneme naspäť do fľaše.Fľašu uzatvoríme kvasnou zátkou a necháme ho ešte odstáť kým bublinkuje.Potom zátku odstranime a víno zazatkujeme a necháme ho vyčasovať-odstáť.Je to už na každom koľko!?
  12. Možno mi nebudete veriť,ale toto víno na obrázku má 8 rokov.Je krásne čisté ako slzička a je silné.