Sezamový gevrek (fotorecept)
Autor receptu: danja301
Ak ste boli na dovolenke pri mori v južných krajinách, určite ste si aspoň raz kúpili
koliesko obalené v sézame, ktoré deti, alebo muži predávali na pláži, a ktoré
rozvoniavalo široko ďaleko. Receptov existuje mnoho, tak ako pri väčšine jedál. Ja
ponúkam alternatívu, na ktorú nie sú potrebné žiadne špeciálne suroviny a nezaberá
ani mnoho času. Je to vynikajúca alternatíva domácich raňajok s bielym jogurtom,
ovčím syrom, alebo kyslým mliekom tak ako sa je v krajinách odkiaľ pochádza.
Postup
- Z múky, cukru, soli, oleja, sušeného droždia a vlažnej vody si vypracujeme cesto.
- Najprv premiešame suroviny vareškou a potom cesto dobre vymiesime rukou.
- Necháme ho vykysnúť.
Ja som ho po vykysnutí dala do chladničky,kde na ďalšie spracovanie počkalo do rána, keďže som si túto dobrotu naplánovala na raňajky.
- Na druhý deň ráno cesto rozvalkáme na hrúbku asi 1 cm.
- Zoberieme si pohár s najširším priemerom (ja som použila pivový) a vykrajujeme kruhy.
Do ich vnútra vykrajujeme s menším pohárom kruhy malé.
- Medzitým si dáme do hrnca vodu a privedieme ju do varu.
Zároveň si predhrejeme rúru na 250 st.
- Vykrojené kolieska dáme do vriacej vody.
Nevaríme dlho, počkáme len kým vyplavajú na povrch.
- Hneď po vybratí z vody gevrek obalíme v sézame.
- Obalené gevreky hneď ukladáme na pekáč.
- Vložíme do predohriatej rúry a pečieme kým sa nám nezarumenia do zlatista.
Čas pečenia závisí od typu rúry.Moja je teplovzdušná a trvá to približne 15-20 min.
Dobrú chuť!