Sezamový gevrek (fotorecept)

Autor receptu: danja301

Ak ste boli na dovolenke pri mori v južných krajinách, určite ste si aspoň raz kúpili koliesko obalené v sézame, ktoré deti, alebo muži predávali na pláži, a ktoré rozvoniavalo široko ďaleko. Receptov existuje mnoho, tak ako pri väčšine jedál. Ja ponúkam alternatívu, na ktorú nie sú potrebné žiadne špeciálne suroviny a nezaberá ani mnoho času. Je to vynikajúca alternatíva domácich raňajok s bielym jogurtom, ovčím syrom, alebo kyslým mliekom tak ako sa je v krajinách odkiaľ pochádza.

20 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Z múky, cukru, soli, oleja, sušeného droždia a vlažnej vody si vypracujeme cesto.
  2. Najprv premiešame suroviny vareškou a potom cesto dobre vymiesime rukou.
  3. Necháme ho vykysnúť. Ja som ho po vykysnutí dala do chladničky,kde na ďalšie spracovanie počkalo do rána, keďže som si túto dobrotu naplánovala na raňajky.
  4. Na druhý deň ráno cesto rozvalkáme na hrúbku asi 1 cm.
  5. Zoberieme si pohár s najširším priemerom (ja som použila pivový) a vykrajujeme kruhy. Do ich vnútra vykrajujeme s menším pohárom kruhy malé.
  6. Medzitým si dáme do hrnca vodu a privedieme ju do varu. Zároveň si predhrejeme rúru na 250 st.
  7. Vykrojené kolieska dáme do vriacej vody. Nevaríme dlho, počkáme len kým vyplavajú na povrch.
  8. Hneď po vybratí z vody gevrek obalíme v sézame.
  9. Obalené gevreky hneď ukladáme na pekáč.
  10. Vložíme do predohriatej rúry a pečieme kým sa nám nezarumenia do zlatista. Čas pečenia závisí od typu rúry.Moja je teplovzdušná a trvá to približne 15-20 min. Dobrú chuť!