Semienkový chlieb
Semienkový chlieb
Autor receptu: mirkajan
Môj najnovší chlebový favorit. K receptu na tento chlieb som sa dostala vďaka tomu, že
mladšia dcéra mala notebook v oprave a v tom čase
si zobrala môj, ktorý mám v kuchyni a používam ho ako kuchársku knihu. Bola som
nútená prehrabať sa receptami, ktoré mám
povystrihované z časopisov a tento recept je jeden z nich. Skúšala som už viacero
receptov na semienkové chleby, ale až tento mi chutí,
jedla by som ho aj samotný.
8-10 porcií |
15 minút príprava |
75-90 min minút na 200 °C |
Postup
- Kokosový olej rozpustíme, ľanové semienka zomelieme (ja to robím v mlynčeku na kávu).
- Potom dáme do misy všetky suroviny a poriadne premiešame. Ja používam najčastejšie bezlepkové ovsené vločky, ale skúšala som už aj pohánkové alebo quinoové.
- Chlebíkovú formu vystelieme papierom na pečenie a semienkovú zmes rozotrieme do formy, aby ju celú vyplnila (moja chlebíková forma má rozmer 25x12x6 cm a aby chlieb nebol príliš nízky, musím do nej dať 1 a 1/2 dávky cesta). Povrch cesta uhladíme a necháme odstáť 2 hodiny.
- Rúru predhrejeme na 200 °C. Pri tejto teplote pečieme chlieb 30 minút (pri 1 a1/2 dávke 35 minút), po tejto dobe vyberieme a chlieb opatrne vyklopíme z formy na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby sa upiekla aj spodná strana. Teplotu rúry znížime na 170 °C a dopekáme ešte 45 (55 minút). Krájame po vychladnutí. Ja zvyknem chlieb nakrájať, skladujem v mrazáku a rozmrazujem potrebný počet krajcov opečením v hriankovači.