Segedín a knedľa z rožkami (fotorecept)

Autor receptu: elysa

Segedínsky guláš robíme všetci, ja som mala včerajšie rožky, tak som po dlhšom čase urobila knedle, ktoré robievala moja mamka...

6-8
porcií
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu pokrájame na drobno, speníme ju na masti. Pridáme bravčové mäso pokrájané na kocky, orestujeme do uzavretia pórov. Hrniec stiahneme z horáka, pridáme mletú červenú papriku, čierne korenie a soľ. Zalejeme vodou tak, aby mäso bolo zaliate. Vrátime hrniec na horák a privedieme do varu, varíme pokiaľ mäso nie je polomäkké.
  2. Staršie rožky pokrájame na kocky, polejeme 0,5 dcl mlieka. Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások.
  3. Z polohrubej múky, soli,vykysnutého droždia a vajca vypracujeme nie moc husté cesto. Do pripraveného cesta jemne vmiesime poliate rožky, už nespracovaváme, len sa snažíme dostať rožky do cesta. Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť.
  4. Do mäsa uvareného na polovicu pridáme kyslú kapustu a bobkové listy. Podlejeme vodou len toľko, aby bolo mäso a kapusta zaliate. Pod pokrievkou ďalej varíme do mäkka.
  5. Na dosku posypanú múkou preložíme vykysnuté cesto, rozdelíme ho na tri časti. Z jedného hneď vytvarujeme knedľu, prikryjeme všetky cestá čistou utierkou. Do veľkého hrnca nalejeme vodu pod knedľový parák a necháme ju zovrieť.
  6. Keď voda vrie, celý parák natrieme olejom a položíme naň podkysnutú knedľu. prikryjeme pokrievkou a paríme 15 minút. Neotvárame. Na doske zasa vytvarujeme ďaľšiu knedľu. Po 15 minútach, ak sa mi nezdá, tak do nej pichnem špáratkom, ak nie je polepené, knedľa je hotová. Ešte v hrnci ju potriem olejom a vyberiem.
  7. Takto pokračujeme, až naparíme všetky knedľe. Tu je naparená, natretá olejom, zabudla som všetky tri spolu odfotiť.
  8. Ak máme mäso mäkké, prilejeme šľahačkovú smotanu. V asi 2 dcl vody rozhabarkujeme hladkú múku a vlejeme do mäsa. Podľa chuti môžeme dosoliť a dokoreniť, privedieme k varu a ešte asi 10 minút slabo povarím.
  9. a tu už je dovarený...