Segedín a knedľa z rožkami (fotorecept)
Autor receptu: elysa
Segedínsky guláš robíme všetci, ja som mala včerajšie rožky, tak som po dlhšom čase
urobila knedle, ktoré robievala moja mamka...
6-8 porcií |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- Cibuľu pokrájame na drobno, speníme ju na masti. Pridáme bravčové mäso pokrájané na kocky, orestujeme do uzavretia pórov. Hrniec stiahneme z horáka, pridáme mletú červenú papriku, čierne korenie a soľ. Zalejeme vodou tak, aby mäso bolo zaliate. Vrátime hrniec na horák a privedieme do varu, varíme pokiaľ mäso nie je polomäkké.
- Staršie rožky pokrájame na kocky, polejeme 0,5 dcl mlieka. Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások.
- Z polohrubej múky, soli,vykysnutého droždia a vajca vypracujeme nie moc husté cesto. Do pripraveného cesta jemne vmiesime poliate rožky, už nespracovaváme, len sa snažíme dostať rožky do cesta. Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť.
- Do mäsa uvareného na polovicu pridáme kyslú kapustu a bobkové listy. Podlejeme vodou len toľko, aby bolo mäso a kapusta zaliate. Pod pokrievkou ďalej varíme do mäkka.
- Na dosku posypanú múkou preložíme vykysnuté cesto, rozdelíme ho na tri časti. Z jedného hneď vytvarujeme knedľu, prikryjeme všetky cestá čistou utierkou. Do veľkého hrnca nalejeme vodu pod knedľový parák a necháme ju zovrieť.
- Keď voda vrie, celý parák natrieme olejom a položíme naň podkysnutú knedľu. prikryjeme pokrievkou a paríme 15 minút. Neotvárame. Na doske zasa vytvarujeme ďaľšiu knedľu. Po 15 minútach, ak sa mi nezdá, tak do nej pichnem špáratkom, ak nie je polepené, knedľa je hotová. Ešte v hrnci ju potriem olejom a vyberiem.
- Takto pokračujeme, až naparíme všetky knedľe. Tu je naparená, natretá olejom, zabudla som všetky tri spolu odfotiť.
- Ak máme mäso mäkké, prilejeme šľahačkovú smotanu. V asi 2 dcl vody rozhabarkujeme hladkú múku a vlejeme do mäsa. Podľa chuti môžeme dosoliť a dokoreniť, privedieme k varu a ešte asi 10 minút slabo povarím.
- a tu už je dovarený...