Sedmohradská estragónová zeleninová polievka s mäsovými knedličkami (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Vybrala som zo svojej zbierky typickú tradičnú polievku sedmohradskej kuchyne,
ktorá je plná zeleniny s mäsovými knedličkami, príjemnej kyslej chuti s kyslou smotanou
a je korenená pikantným estragónom. Estragón je bylinka pochádza zo strednej Ázie,
najznámejšie sú 2 druhy - má jemnú chuť po aníze, čo využíva najmä francúzska
kuchyňa na ochutenie šalátov, omáčok, rýb, pečeného mäsa, vaječných pokrmov, jedál
na kyslo a polievok. Známy je aj ruský estragón výraznejšej pikantnej chuti.
4 porcie |
15 minút príprava |
30 minút na 80 - 90 °C |
Postup- Petržlen som pokrájala na hranolčeky o dlžke asi 2,5 cm a hrúbke asi 3 - 4 mm, krájanie zeleniny na hranolčeky je typické pre sedmohradskú kuchyňu.
- Rovnako som pokrájala aj mrkvu a zeler.
- Do misky som dala mleté bravčové mäso, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a prelisovaný cesnak.
- Pridala som vajce,
- ...na drobno pokrájanú petržlenovú vňať a dobre vymačkanú žemľu, ktorú som predtým namočila vo vode.
- Všetko som spolu zmiešala na dobre tvarovateľné mäsové cesto, strúhanka sa nepridáva na zahustenie!!! - knedličky majú byť mäsové, nie žemľové!
- Vlhkými rukami som vytvarovala menšie mäsové knedličky, niečo väčšie ako vlašský orech, varením pekne zväčšia svoj objem.
- Na rozohriatom oleji som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu do sklovita,...
- ...pridala som scedenú zeleninu a tiež som ju krátko orestovala spolu s cibuľou.
- Pridala som sladkú mletú červenú papriku, rozmiešala a nechala som ju v horúcom tuku pekne rozpustiť,...
- ...prilliala som studenú vodu, soľ a priviedla som ju do varu.
- Do vriacej polievky som vložila mäsové knedličky, stiahla som plameň na stredný a poloprikryté pokrievkou som varila 30 minút pomalým varom.
- Zatiaľ som pripravila zátrepku, venujem sa jej podrobnejšie, lebo je iná ako klasická a po pridaní do polievky sa varí podstatne kratšie.
Do pohára som dala múku...
- ..pridala som kyslú smotanu a rozmiešala,...
- ...potom som pridala vodu, estragónový ocot, opäť som všetko rozmiešala a napokon som pridala estragón, mala som len sušený, čerstvý je lepší, ale dobre poslúži aj sušený estragón.
- Všetko som zase poriadne rozmiešala do hladka, aby neboli žiadne hrudky a estragónová zátrepka s estragónovým octom a kyslou smotanou bola hotová.
- Do uvarenej polievky som vmiešala estragónovú zátrepku, nechala som len krátko prevrieť a polievka bola hotová.
- Horúcu polievku som nabrala do tanierov a podávala. Polieva je natoľko sýta, že postačila ako hlavný chod s čerstvým pečivom :-)
V kuchyni celého sveta sa najčastejšie používajú dva druhy estragónu a to:
1. francúzsky estragón - voňavejší a jemnejší
2. ruský estragón - výrazne pikantnejší.
Estragón čersvý sa tiež používa aj na ochutenie rôznych octov /vínny ocot/ a rôznych olejov na varenie.
- ešte jeden záber z blízka. Polievka je úžasne chutná, sýta, výdatná, plná vitamínov, príjemne kyslá po estragonovom octe a kyslej smotane, ľahko pikantná po estragóne, ktorý je voňavý, korenistý ľahkou príchuťou čierneho korenia a anízu, mierne nasládly a mierne horký zároveň - má veľmi charakteristickú a lahodnú chuť - odporúčam vyskúšať! Dobrú chuť prajem :-)
Táto polievka osvieži, dodá silu, zahreje - je vynikajúca práve v zime, ale chutí aj v lete.
|