Sedmohradská držková polievka (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tento recept sa odlišuje od tých, ktoré poznáme bežne u nás, ale základom každej dobej
držkovej polievky okrem držiek je dobrý domáci vývar z hovädzích špikových kostí a
veľa cesnaku. Táto polievka nemá perkeltový základ, ale obsahuje sušenú štipľavú
papriku, sladkú smotanu a citrónovú šťavu, je vynikajúcej ostro - kyslej chuti.
Pridávam recept pre milovníkov pikantných ostro-kyslých polievok.
4 porcie |
30 minút príprava |
180 minút na 70 - 80 °C |
Postup- Pripravila som si predvarené krájané držky, predávajú sa hlboko zmrazené od firmy Reischenbeck z Nemecka v 1000 gramovom balení, sú veľmi kvalitné a výborné, overilo si to už viacero varecháčov, vrelo odporúčam, môžete samozrejme použiť čerstvé hovädzie držky.
- Očistila som celú hlavičku cesnaku, môžete použiť aj viac podľa vlastnej chuti.
- Držky som nechala voľne rozmraziť pri izbovej teplote, viackrát som ich dobre premyla pod prúdom studenej vody a nechala dobre odkvapkať z vody.
- Zohriala som domáci vývar z hovädzích špikových kostí, mala som už uvarený, recept mám tu na vareche, môžete použiť domáci vývar z hovädzieho mäsa, ktorý je základom každej dobrej držkovej polievky a preto nepoužívajte miesto neho len vodu a už vôbec nie vývar alebo bujón z kocky, nič umelé.
Do vývaru som pridala polovicu očisteného celého cesnaku, dodá výbornú chuť držkovej , nebojte sa toho množstva, kľudne dajte aj viac, cesnak sa dlhým dusením rozvarí.
- Pridala som pripravené držky a prikryté pokrievkou som ich varila na strednom plameni za občasného dolievania vývaru, až kým držky neboli mäkké - asi 180 minút.
- Kým držky nezmäkli, pripravila som si ostatné potrebné suroviny, jednu veľkú mrkvu som nastrúhala na jemno, mrkva dá polievke jemný nasládly šmrnc a polievku pekne a prirodzene zahustí, teda žiadne zahusťovanie múkou nie je na mieste.
- Pokrájala som na malé kúsky jednu celú sušenú červenú štipľavú papriku, semienka som ponechala, milujeme ostré, pikantná chuť k držkovej polievke neodmysliteľne patrí.
- Pripravila som citrónovú šťavu.
- Do pohára som dala 1 vaječný žĺtok, ...
- ...priliala som sladkú smotanu, rozmiešala spolu, toto je miesto zátrepky, polievku zjemní, vylepší a aj dostatočne zahustí.
- K mrkve som pristrúhala druhú polovicu cesnaku, je výraznejší než prelisovaný.
- Na rozohriatej domácej bravčovej masti masti som krátko orestovala mrkvu s cesnakom - asi 1 až 2 minúty, kým sa cesnak rozvoňal a mrkva pustila peknú oranžovú farbu, tiež sa zlepší jej chuť..
- K držkám som pridala pokrájanú štipľavú sušenú papriku aj so semienkami,...
- ..pridala som opraženú mrkvu s cesnakom spolu s masťou
- ..,a polievku som okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
- Ked už boli držky mäkké, pridala som sladkú smotanu rozmiešanú s vaječným žĺtkom, nechala som ju za stáleho miešania len prevrieť a vypla som plameň.
- Hotovú polievku som nechala chvíľu odstáť a dochutila som ju na záver ešte citrónovou šťavou.
- Horúcu polievku som nabrala do anierov a posypala som ju čerstvo pokrájanou petržlenovou vňaťou, podávala som s čerstvo upečenými bosniakmi podľa receptu @iva63, vrelo odporúčam aj Vám. Podávala som ako samostatný hlavný chod s bosniakom, lebo to je výdatná a sýta polievka, druhý chod sa už nežiadal.
- záber zblízka: Ide o vynikajúcu ostro - kyslú držkovú polievku, ktorú už netreba už ničím zahusťovať, domáci vývar z hovädzích kostí, sladká smotana i mrkva dodáva na jej kvalite, správnej hustote, konzistencii i skvelej chuti, citrónová šťava so štipľavou paprikou dávajú tejto polievke ten správny šmrnc, ako Česi hovoria, ten "správny říz". Táto polievka pochádza zo Sedmohradska, kde má niekoľko variant s malými odchýlkami. Treba ju síce dlho variť, ale ten čas sa oplatí , čakanie sa oplatí a výsledok sa Vám patrične odmení, Vy si môžete zatiaľ spraviť kopec iných vecí. Takúto držkovú polievku som tu na Vareche nenašla, preto ju pridávam pre milovníkov ostro-kyslých polievok.
|