Sedmohradská držková polievka (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept sa odlišuje od tých, ktoré poznáme bežne u nás, ale základom každej dobej držkovej polievky okrem držiek je dobrý domáci vývar z hovädzích špikových kostí a veľa cesnaku. Táto polievka nemá perkeltový základ, ale obsahuje sušenú štipľavú papriku, sladkú smotanu a citrónovú šťavu, je vynikajúcej ostro - kyslej chuti. Pridávam recept pre milovníkov pikantných ostro-kyslých polievok.

4
porcie
30 minút
príprava
180 minút
na 70 - 80 °C

Postup

  1. Pripravila som si predvarené krájané držky, predávajú sa hlboko zmrazené od firmy Reischenbeck z Nemecka v 1000 gramovom balení, sú veľmi kvalitné a výborné, overilo si to už viacero varecháčov, vrelo odporúčam, môžete samozrejme použiť čerstvé hovädzie držky.
  2. Očistila som celú hlavičku cesnaku, môžete použiť aj viac podľa vlastnej chuti.
  3. Držky som nechala voľne rozmraziť pri izbovej teplote, viackrát som ich dobre premyla pod prúdom studenej vody a nechala dobre odkvapkať z vody.
  4. Zohriala som domáci vývar z hovädzích špikových kostí, mala som už uvarený, recept mám tu na vareche, môžete použiť domáci vývar z hovädzieho mäsa, ktorý je základom každej dobrej držkovej polievky a preto nepoužívajte miesto neho len vodu a už vôbec nie vývar alebo bujón z kocky, nič umelé. Do vývaru som pridala polovicu očisteného celého cesnaku, dodá výbornú chuť držkovej , nebojte sa toho množstva, kľudne dajte aj viac, cesnak sa dlhým dusením rozvarí.
  5. Pridala som pripravené držky a prikryté pokrievkou som ich varila na strednom plameni za občasného dolievania vývaru, až kým držky neboli mäkké - asi 180 minút.
  6. Kým držky nezmäkli, pripravila som si ostatné potrebné suroviny, jednu veľkú mrkvu som nastrúhala na jemno, mrkva dá polievke jemný nasládly šmrnc a polievku pekne a prirodzene zahustí, teda žiadne zahusťovanie múkou nie je na mieste.
  7. Pokrájala som na malé kúsky jednu celú sušenú červenú štipľavú papriku, semienka som ponechala, milujeme ostré, pikantná chuť k držkovej polievke neodmysliteľne patrí.
  8. Pripravila som citrónovú šťavu.
  9. Do pohára som dala 1 vaječný žĺtok, ...
  10. ...priliala som sladkú smotanu, rozmiešala spolu, toto je miesto zátrepky, polievku zjemní, vylepší a aj dostatočne zahustí.
  11. K mrkve som pristrúhala druhú polovicu cesnaku, je výraznejší než prelisovaný.
  12. Na rozohriatej domácej bravčovej masti masti som krátko orestovala mrkvu s cesnakom - asi 1 až 2 minúty, kým sa cesnak rozvoňal a mrkva pustila peknú oranžovú farbu, tiež sa zlepší jej chuť..
  13. K držkám som pridala pokrájanú štipľavú sušenú papriku aj so semienkami,...
  14. ..pridala som opraženú mrkvu s cesnakom spolu s masťou
  15. ..,a polievku som okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  16. Ked už boli držky mäkké, pridala som sladkú smotanu rozmiešanú s vaječným žĺtkom, nechala som ju za stáleho miešania len prevrieť a vypla som plameň.
  17. Hotovú polievku som nechala chvíľu odstáť a dochutila som ju na záver ešte citrónovou šťavou.
  18. Horúcu polievku som nabrala do anierov a posypala som ju čerstvo pokrájanou petržlenovou vňaťou, podávala som s čerstvo upečenými bosniakmi podľa receptu @iva63, vrelo odporúčam aj Vám. Podávala som ako samostatný hlavný chod s bosniakom, lebo to je výdatná a sýta polievka, druhý chod sa už nežiadal.
  19. záber zblízka: Ide o vynikajúcu ostro - kyslú držkovú polievku, ktorú už netreba už ničím zahusťovať, domáci vývar z hovädzích kostí, sladká smotana i mrkva dodáva na jej kvalite, správnej hustote, konzistencii i skvelej chuti, citrónová šťava so štipľavou paprikou dávajú tejto polievke ten správny šmrnc, ako Česi hovoria, ten "správny říz". Táto polievka pochádza zo Sedmohradska, kde má niekoľko variant s malými odchýlkami. Treba ju síce dlho variť, ale ten čas sa oplatí , čakanie sa oplatí a výsledok sa Vám patrične odmení, Vy si môžete zatiaľ spraviť kopec iných vecí. Takúto držkovú polievku som tu na Vareche nenašla, preto ju pridávam pre milovníkov ostro-kyslých polievok.