Sečuánska štipľavo-korenistá ryba Kung Pao
Autor receptu: 2010
Toto je len taky maly priklad ako sa recepty menia a bol to jeden z prvych kde som sa
zoznamil s cinskou kuchynou ale povodny recept nema nic spolocne s europskou
verziou. Secuanske korenie sa v cinskom lekarstve pouzivalo ako narkotikum na utlmenie
bolesti a v kombinacii so susenymi chilli je to ako explozia v ustach .Takze neuropska a
neamericka verzia ako sa serviruje v Chengdu.Takze Kung Pao ryba ale aj kurca ,
krevety alebo tofu super stiplave a narkoticky korenene.
4 porcie |
20 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Filety z ryby nakrajame na kocky a nalozime do marinady kde zmiesame sojovu omacku a ryzove vino a cinsky ocot s lyzicou maizeny poriadne premiesame a dame aspon na hodinu do ladnicky.
- Vyberiem na marinovanu rybu a opatrne dame do woku ( prska).
Tym ze su male kusky 1 minuta staci na osmazenie na kazdej strane.
Vyberieme a dame osusit na papierovu utierku.
- Pripravime si omacku:
Do woku na trochu oleja plus trosku sezamoveho dame cibulu ,cerstvy zazvor a cesnak nakrajame na drobno a dame oprazit so sechuanskym korenim a burskymi orieskami ( my sme pouzili luxusnu verziu kesu ) a este prihodime susene chilli kym nezacnu "puchnut".Posledne pridame jarnu cibulku nakrajanu na kusky. V miske si zmiesame vyvar ( bujon ) s troskou cukru sojovou omackou s ryzovym octom a vmiesame maizenu. Do woku pridame oprazenu rybu a zalejeme pripravenou omackou a rychlo prehrejeme.
- Originalna verzia je pomerne sucha bez vela omacky.
Servirujeme s ryzou.
PS: Len pre odvaznych ...