Sečuánska štipľavo-korenistá ryba Kung Pao

Autor receptu: 2010

Toto je len taky maly priklad ako sa recepty menia a bol to jeden z prvych kde som sa zoznamil s cinskou kuchynou ale povodny recept nema nic spolocne s europskou verziou. Secuanske korenie sa v cinskom lekarstve pouzivalo ako narkotikum na utlmenie bolesti a v kombinacii so susenymi chilli je to ako explozia v ustach .Takze neuropska a neamericka verzia ako sa serviruje v Chengdu.Takze Kung Pao ryba ale aj kurca , krevety alebo tofu super stiplave a narkoticky korenene.

4
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Filety z ryby nakrajame na kocky a nalozime do marinady kde zmiesame sojovu omacku a ryzove vino a cinsky ocot s lyzicou maizeny poriadne premiesame a dame aspon na hodinu do ladnicky.
  2. Vyberiem na marinovanu rybu a opatrne dame do woku ( prska). Tym ze su male kusky 1 minuta staci na osmazenie na kazdej strane. Vyberieme a dame osusit na papierovu utierku.
  3. Pripravime si omacku: Do woku na trochu oleja plus trosku sezamoveho dame cibulu ,cerstvy zazvor a cesnak nakrajame na drobno a dame oprazit so sechuanskym korenim a burskymi orieskami ( my sme pouzili luxusnu verziu kesu ) a este prihodime susene chilli kym nezacnu "puchnut".Posledne pridame jarnu cibulku nakrajanu na kusky. V miske si zmiesame vyvar ( bujon ) s troskou cukru sojovou omackou s ryzovym octom a vmiesame maizenu. Do woku pridame oprazenu rybu a zalejeme pripravenou omackou a rychlo prehrejeme.
  4. Originalna verzia je pomerne sucha bez vela omacky. Servirujeme s ryzou. PS: Len pre odvaznych ...