Šalát z hlivy ustricovej

Autor receptu: varicdaniel

Zdravím vás priatelia, blíži sa jar a to znamená, že aj takí otrlí mäsožravci ako ja už majú plné zuby slaniny, kohútov na víne, konfitovaných kačíc a iných mäsových pochúťok. Čerstvá zelenina zatiaľ nie je na obzore a preto sa snažím z tejto situácie nejako vykľučkovať. Naposledy sa mi to podarilo jednoduchým šalátom.

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najprv si nakrájajte cibuľu na tenučké plátky (priam papierové), prepláchnite ich v studenej vode a dajte marinovať do zmesi balzamového octu a medu. Hlivu nakrájajte na tenké pásiky a orestujte na olivovom oleji cca 10 minút. Ku koncu pridajte do oleja nadrobno nasekaný cesnak, bylinky rozotreté v dlaniach a čerstvo mleté čierne korenie. Nechajte rozvoňať, premiešajte a odstavte z plameňa. Keď sú huby vlažné, pridajte k nim natrhanú mozzarellu, marinovanú červenú cibuľu a nasekaný ľadový šalát. Zalejte bielym jogurtom.
  2. Podávajte ihneď, aby ľadový šalát ostal chrumkavý a nezvädol. Tesne pred servírovaním posypte nekresťansky drahou vločkovou soľou (Maldon) a pokvapkajte olivovým olejom. Šalát môžete doplniť napríklad toastom no i samotný je chutný.
  3. Samozrejme, že vločkovú soľ možno nahradiť obyčajnou, no i napriek jej cene (či práve preto) sa hodí najmä na konečnú úpravu jedál. Príjemne chrumká pod zubami a dotvára celkovú textúru jedla. To isté platí i o kvalitnom balzamovom octe. Je drahý, no najmä v šalátoch jeho kvalitu spoznáte a oceníte. Dobrú chuť.