Bezlepkové žemle

Rustikálne tmavé žemličky bez lepku

Autor receptu: novalim

Pokračujeme s ďalším skvelým receptom – upečieme si rustikálne tmavé žemle bez lepku a v rámci našej školy pečenia vás naučíme, ako si pripraviť kvalitné bezlepkové pečivo doma.* Viete, čo doň dáte, upečiete si ho čerstvé k raňajkám a tá vôňa je na nezaplatenie :-). Základom rustikálnych tmavých žemlí je naša múka Promix T, ktorá obsahuje len prirodzene bezlepkové a bezpšeničné suroviny, ako napr. zemiakovú, ryžovú či pohánkovú múku a navyše je obohatená o jablčnú vlákninu.

4 ks
porcie
35 (+ kysnutie) minút
príprava
25 minút
na 230 °C

Postup

  1. Všetky uvedené prísady dáme do misy, varechou ich zamiešame, aby sa mokré prepojili so suchými, prikryjeme misu potravinárskou fóliou a necháme cez noc (alebo minimálne 3-4 hodiny) na kuchynskej linke pomaly kysnúť.
  2. Po vykysnutí nám z cesta vznikne polotekutá lepkavá zmes s bublinkami – a to je v poriadku.
  3. Rúru dáme rozohriať na 230 stupňov a vložíme do nej malé zapekacie misky aj s vekom. Ak nemáme s vekom, použijeme bez veka.
  4. Horúce misky potom opatrne vysypeme trochou bezlepkovej múky a pomocou gumenej varechy alebo stierky do nich dáme tekuté cesto. Ideálne do ¾ ich objemu. Misky prikryjeme vekami alebo hrubším alobalom lesklou stranou dovnútra a dáme ich späť do rúry. Rustikálne žemle pečieme najprv 15 minút prikryté a potom ešte asi 10 minút odokryté, do zlatohneda.
  5. Po dopečení ich vyberieme z rúry, vyklopíme na mriežku a dáme ich vychladnúť. Najlepšie chutia čerstvé. Z tejto dávky nám vyšli 4 väčšie žemličky.