Rukolový šalát s údeným tuniakom a avokádom

Autor receptu: martinis

Údený tuniak, v našich obchodoch veľká vzácnosť, je zástupcom jednej z najlepšej úpravy rýb - údenia. Výrazná chuť dymu v tejto rybe, korenistá rukola a výborné avokádo sú základom šalátu, ktorý spestruje dressing z jogurtu a citrónovej kôry a šťavy :)

1
porcia
20 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Inšpiráciou bol recept z knihy Šaláty na celý rok :) Zo všetkého najskôr otvoríme balenie tuniaka, aby sa pri izbovej teplote naplno rozvinula jeho aróma. Rukolu prepláchneme pod tečúcou vodou, otrasieme a vložíme do misy. Pridáme pol lyžice petržlenovej vňate a jednú jarnú cibuľku, nakrájanú najemno.
  2. Zrelé avokádo prekrojíme okolo kôstky a "otvoríme" otočením do opačných strán. Vnútro vyberieme lyžicou, nakrájame na kocky a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedlo. Pridáme k šalátu a údeného tuniaka nakrájame na pásiky. Tie taktiež vmiešame do šalátu a opatrne premiešame, potom naservírujeme na tanier.
  3. Dressing pripravíme zmiešaním zhruba troch lyžíc jogurtu, šťavy zo štvrtinky citróna, trochy citrónovej kôry a pol lyžice petržlenovej vňate. Dobre zmiešame a lyžicou naložíme na šalát, ktorý dozdobíme čerstvými bylinkami :)
  4. Môj tip : Tuniaka možno nahradiť aj lososom a namiesto citrónovej šťavy použiť pár kvapiek limetky.
  5. Údeného tuniaka nekúpite len tak každý deň, takže ak sa k niečomu podobnému dostanem, snažím sa príliš nevymýšľať a nechať vyniknúť čistú, prirodzenú chuť ryby. Toto je dnešný výsledok, podtrhnutý exotickým avokádom a osviežujúcim citrusovým dressingom :)