Rožky s masťou II. (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Zaujal ma recept na rožky od pani Milky Ragánovej. Vyskúšala som ho. Ja som vymenila 50 ml oleja za 2 PL masti. O recept sa s vami podelím.

14 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku s 1,5 ČL soli som osiala. Zo 150 ml vlažného mlieka, 1 ČL cukru a polovičky kocky droždia som nechala vykysnúť kvások. Vykysnutý kvások som pridala k múke spolu s 2 PL kopcom domácej bravčovej masti. Pridala som 200 ml vlažnej vody.
  2. Masu som dobre premiešala, 10 minút som ju nechala na kuchynskej linke odpočinúť.
  3. Potom som dobre vypracovala cesto. Na misku som natiahla novú igelitovú tašku.
  4. Počkala som, kým cesto zdvojnásobilo svoj objem.
  5. O tom, že cesto bolo dobre vypracované svedčia tzv. pľuzgiere.
  6. Cesto som rozdelila na osem častí. Sformovala som rožky .Ešte som ich na podložke trochu vyšúľala do dĺžky.
  7. Rožky som ukladala na plech vystlaný papierom. Nechala som ich 20 minút podkysnúť.
  8. Ku koncu kysnutia na plechu som vyhriala rúru na 190 stupňov. Piekla som ich asi 14 minút. Pred vložením do rúry som ich natrela vodou.
  9. Upečené rožky som trochu natrela vodou. Upečené som preložila na mriežku, aby vychladli. Najhoršie na pečení rožkov je čakanie, kým vychladnú, aby sa dali ochutnať.
  10. Cesto bolo ako páperko. Doporučujem vyskúšať.