Rožky s masťou II. (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Zaujal ma recept na rožky od pani Milky Ragánovej. Vyskúšala som ho. Ja som vymenila
50 ml oleja za 2 PL masti. O recept
sa s vami podelím.
Postup
- Múku s 1,5 ČL soli som osiala. Zo 150 ml vlažného mlieka, 1 ČL cukru a polovičky kocky droždia som nechala vykysnúť kvások. Vykysnutý kvások som pridala k múke spolu s 2 PL kopcom domácej bravčovej masti. Pridala som 200 ml vlažnej vody.
- Masu som dobre premiešala, 10 minút som ju nechala na kuchynskej linke odpočinúť.
- Potom som dobre vypracovala cesto. Na misku som natiahla novú igelitovú tašku.
- Počkala som, kým cesto zdvojnásobilo svoj objem.
- O tom, že cesto bolo dobre vypracované svedčia tzv. pľuzgiere.
- Cesto som rozdelila na osem častí. Sformovala som rožky .Ešte som ich na podložke trochu vyšúľala do dĺžky.
- Rožky som ukladala na plech vystlaný papierom. Nechala som ich 20 minút podkysnúť.
- Ku koncu kysnutia na plechu som vyhriala rúru na 190 stupňov. Piekla som ich asi 14 minút. Pred vložením do rúry som ich natrela vodou.
- Upečené rožky som trochu natrela vodou. Upečené som preložila na mriežku, aby vychladli. Najhoršie na pečení rožkov je čakanie, kým vychladnú, aby sa dali ochutnať.
- Cesto bolo ako páperko. Doporučujem vyskúšať.