Batatové placky

Rösti zo sladkých zemiakov so strateným vajcom

Autor receptu: redakcia

Dochrumkava upečené švajčiarske rösti sú aj zo sladkých zemiakov fantastické. A ešte keď k nim pridáte syr a opraženú slaninu...

4
porcie
40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Bataty v šupke zalejeme v hrnci stude­nou vodou a varíme ich asi 20 minút do po­lomäkka. Schladíme ich studenou vodou.
  2. Plátky slaniny nakrájame na malé kocky. Opekáme ich na panvici, kým pus­tia tuk a zozlatnú, necháme vychladnúť.
  3. Ošúpané uvarené bataty nastrúhame na strú­hadle s väčšími očkami. Zľahka ich poprá­šime škrobom, pokvapkáme mliekom, osolíme, okoreníme a zmiešame s nastrú­haným syrom a opečenou slaninou.
  4. Zmes rozdelíme na štyri diely. V malej panvici rozpustíme kúsok masla a jeden diel zmesi do nej natlačíme. Placku opekáme na miernom ohni dozlatista. Obrátime a ope­čieme aj z druhej strany. Rovnako ope­čieme aj ďalšie tri placky.
  5. V hrnci privedieme do varu osolenú vodu. Vajce rozbijeme do nabe­račky a vložíme do vody. Varíme štyri minúty a vyberieme. Takto postupne uvaríme všetky štyri vajíčka.
  6. Placky servírujeme so strateným vajcom a šalátom ochuteným olejom, balzamikom a soľou.