Batatové placky
Rösti zo sladkých zemiakov so strateným vajcom
Autor receptu: redakcia
Dochrumkava upečené švajčiarske rösti sú aj zo sladkých zemiakov fantastické. A ešte keď k nim pridáte syr a opraženú slaninu...
4 porcie |
40 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Bataty v šupke zalejeme v hrnci studenou vodou a varíme ich asi 20 minút do polomäkka. Schladíme ich studenou vodou.
- Plátky slaniny nakrájame na malé kocky. Opekáme ich na panvici, kým pustia tuk a zozlatnú, necháme vychladnúť.
- Ošúpané uvarené bataty nastrúhame na strúhadle s väčšími očkami. Zľahka ich poprášime škrobom, pokvapkáme mliekom, osolíme, okoreníme a zmiešame s nastrúhaným syrom a opečenou slaninou.
- Zmes rozdelíme na štyri diely. V malej panvici rozpustíme kúsok masla a jeden diel zmesi do nej natlačíme. Placku opekáme na miernom ohni dozlatista. Obrátime a opečieme aj z druhej strany. Rovnako opečieme aj ďalšie tri placky.
- V hrnci privedieme do varu osolenú vodu. Vajce rozbijeme do naberačky a vložíme do vody. Varíme štyri minúty a vyberieme. Takto postupne uvaríme všetky štyri vajíčka.
- Placky servírujeme so strateným vajcom a šalátom ochuteným olejom, balzamikom a soľou.