Rezy kamenná stena (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Tento najfajnovejší zákusok robievam na sviatky..je veľmi chutný, aj keď na začiatku prípravy sa javí veľmi divne, ale to robia tie krájané orechy a bielkový sneh..keď zákusok postojí cez noc, na druhý deň je jemný ako zamat a kakaová plnka robí z neho famózny chuťový zážitok...

10
porcií
40 minút
príprava
15-20 minút
na 150-100 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajíčka som rozdelila...z 5 bielkov, štipky soli a postupným pridávaním práškového cukru somn vyšľahala veľmi tvrdý sneh...
  2. orechy som nožom pokrájala na menšie kúsky..a zmiešala som ich s 1 lyžicou hladkej múky...
  3. Do tvrdej bielkovej hmoty som po lyžiciach opatrne vmiešavala orechy zmiešané s múkou...
  4. Hotové cesto som rovnomerne rozložila na papierom vystlaný plech..piekol sa na plechu 40x28 cm. a pečie sa 15-20min.
  5. tento koláčik sa skôr suší, ako pečie, takže trúbu som predhriala na 150st. a pred dopečením som stiahla teplotu na 100 st. a dosušila...upečený koláč je veľmi tvrdý a ako sa chladí, tak tvrdne ešte viac...a pripomína nám kamennú stenu- múr...nechala som vychladiť a prekrojila na 3 rovnaké pásy...netreba sa obávať, že sa láme a vyzerá špatne...ked´sa potrie krémom, zmäkne a je vynikajúci...
  6. pripravila som kakaový krém...do rajničky som dala 5 lyžíc vody a 5 lyžíc cukru a varila som ju na niť...pridala som kakao, zmiešala a dala dole zo sporáka...do tejto hmoty som opatrne pridávala žĺtky,,,ale robila som to tak, že som pridala 2 žĺtky, poriadne som to rýchle zmiešala/pozor, aby nebola praženica/ a vrátila rajničku na sporák a pridala som zbytok žĺtkov...chvíľku povarila, možno 2 min. a dala dole zo sporáka ....nechala hmotu vychladiť..maslo som vymiešala do peny a zmiešala som ho s kakaovou hmotou...
  7. rozkrájané pláty koláča som potrela krémom tak, že som si nechala aj na vrch a na boky..takto bielkové cesto lepšie zmäkne...
  8. takto som potrela celý korpus...a nechala na celú noc v chlade....po oddýchnutí sa krája veľmi ľahúčko...
  9. a takto vyzerá zákusok v reze..zákusok nie je bohatý na množstvo rezov...ale jeden zákusok je veľmi kalorický, takže pečiem vždy iba z jedenej dávky...je to krehučké cesto, ktoré sa úplne zmení na mäkkú skvelú fajnotku...
  10. prejem vám dobrú chuť...