Rebarborový koláč so snehovou čiapočkou
Autor receptu: vikinkavikinka
18 porcií |
55 minút príprava |
Postup
- Cesto:
Zmäknuté maslo vyšľaháme pri nízkych otáčkach
s práškovým a vanilínovým cukrom. Múku zmiešame v miske
s kypriacim práškom a ručne po častiach primiešavame
k vyšľahanému maslu. 4 bielky vyšľaháme so štipkou
soli na tuhý sneh a polovicu snehu zľahka vmiešame
do cesta. Za stáleho šľahania pridávame po jednom
žĺtky, až kým nevznikne hladké cesto. Na záver
zľahka primiešame aj druhú polovicu snehu z
bielkov. Cesto rozotrieme dohladka na menší
plech vymastený maslom a vysypaný múkou.
Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180°C asi
20 minút.
- Plnka:
Rebarboru ošúpeme a nakrájame na asi 1cm
kúsky. Preložíme do misy, pridáme 5 lyžíc kryštálového
cukru, premiešame a necháme chvíľu odstáť,
aby z nej cukor vytiahol trpkosť a kyslosť.
- Snehová čiapočka:
Z 5 bielkov a štipky soli vyšľaháme mixérom sneh
do polotuha. Potom za stáleho šľahania pridávame
po lyžiciach kryštálový cukor a vyšľaháme tuhý sneh.
- Rebarborový koláč:
Cesto po 20 minútach pečenia vyberieme z rúry.
Rovnomerne naň navrstvíme rebarboru a na
vrch sneh z bielkov. Koláč dáme ešte asi na 20
minút do rúry zapiecť, kým nie je sneh zlatistý.