Rebarborový koláč s tvarohom (fotorecept)

Autor receptu: pacik

Recept som našla na internete a keďže teraz je rebarbora v kurze, skúsila som upiecť a ponúkam ďalej. Je naozaj dobrý. Fotografia je nič moc, ale fotila som to ráno pred piatou, mala som obavu, že po príchode z práce už nebude čo fotiť.

35 - 40 minút
na 160 - 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z múky, zmäknutého masla, trošku soli, cukru a vody vypracovať cesto do konzistencie plasteliny. Zabaliť do potravinovej fólie a nechať oddychovať v chladničke.
  2. Zatiaľ si očistíme a nakrájame rebarboru na drobné kúsky.
  3. Oddychnuté cesto rozvaľkáme na asi 3 mm hrúbky tak, aby nám vznikol cca 3 cm okraj. Ja som ho rozvaľkala na potravinovej fólii a s ňou som ho preniesla do formy, prevrátila som ho fóliou navrch, pritlačila do formy a fóliu stiahla. Cesto na dne som popichala. Dobré je použiť formu na tortu.
  4. Na cesto navrstvíme rebarboru a posypeme škoricovým cukrom. Ja som pridala ešte 1 lyžicu jemného kryštálového cukru.
  5. Vymiešame tvaroh, vanilkový cukor, vajce a mlieko. Ja som použila 1 tvaroh (250 g) hrudkový a 1 (250 g) jemný odtučnený, 300 g sa mi zdalo na formu málo. Pridala som aj 1 lyžicu cukru. Vajíčka som dala 2 menšie. Zmes nalejeme na rebarboru a posypeme hrozienkami.
  6. Pečieme na 180°C asi 40 min., na horkovzduchu 160°C 30 - 35 min. Podľa vlastných skúsenosti s rúrou. Upečené necháme vychladnúť a stuhnúť (čo je dosť ťažké). Až ho budem piecť nabudúce, možno vyskúšam najskôr cesto dať trošku zapiecť a potom pridať rebarboru a náplň a dopiecť.