Rebarborový koláč (fotorecept)

Autor receptu: janger

Treba vyuzit rebarborovu sezonu. Upecte si chutny kolac...

10
porcií
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Spravime posypku. Studene maslo rozmiesame s mukou, cukrom, pridame skoricu, sol, vlocky. Spravime z toho mrvenicku a dame do chladnicky. Cast cukru som nahradila steviou. Treba pouzit steviu vhodnu na tepelnu upravu. Treba si na obale precitat, ze akym mnozstvom stevie sa nahradza cukor. V mojom pripade nahradi jedna cajova lyzicka tohto prasku (0,5g) 1 cajovu lyzicku krystaloveho cukru (5g). Takze ak je v recepte 75g krystaloveho cukru, namiesam to 7 CL stevie (co predstavuje 35g cukru) a ostatne mnozstvo doplnim cukrom, cize ho dam 40g. A tak si to mozete prisposobit podla seba. Ja si to tak vselijako miesavam, ked chcem trosku obmedzit mnozstvo cukru. Vzdy sa to ale pri peceni neda, pretoze cukor nema v cestach iba sladiacu funkciu.
  2. Rebarboru ocistime, pokrajame asi na centimetrove kusky, posypeme cukrom (pripadne zase nahradime cast steviou), mukou. Dobre premiesame a nechame odstat.
  3. V miske zmiesame jogurt, vajce, zltko, vanilkovy extrakt (pripadne esenciu). V druhej miske zmiesame muku, krystalovy cukor, sol, prasok do peciva, sodu bikarbonu, pomlete mandle (pripadne ine pomlete orechy). Pridame maslo a rozmiesame (vlastne sa spravi taka akoby mrvenicka). Robila som rucnym mixerom. Potom pridame tekutu zlozku, cize jogurt s vajcami. Chvilu to pomixujem, nie dlho. Len aby sa to pekne spojilo.
  4. Formu potrieme maslom a vysypeme mukou. Rozotrieme cesto. Dame na to rebarboru.
  5. Posypeme mrvenickou. Ked budem robit znovu, tak si spravim mrvenicky viac, lebo ako vidite na obrazku, to spodne cesto sa mi dost zdvihlo a cast mrvenicky pocas pecenia zalialo. Na chuti to neubralo, ale ta chrumkavost uz bola menej. Dame piect do rury vyhriatej na 180 stupnov (klasicky vyhrev) asi na 40 minut. Piekla som kusok pod stredom rury.
  6. Pouzila som spaldovu muku. Mozete, samozrejme, pouzit aj muku z normalnej psenice. Ak by ste chceli robit este jednoduchsie, tak da sa napriklad podla tohto mojho receptu: http://varecha.pravda.sk/recepty/rebarbora-s-mrvenickou-fotorecept/28668-recept.html. Aj to je velmi chutny dezert. Nedavno som to znovu robila, ale pre zmenu som dala posypku, ktoru mam v tomto dnesnom recepte. Len som jej spravila raz tolko, ako dnes.
  7. Ciastocna inspiracia: Delicious.
  8. Ak vyskusate, prajem dobru chut. A dajte si k tomu kopcek vanilkovej zmrzliny, iste si pochutnate :-).