Reďkovka s vajcom
Raňajkové reďkovky s údenou parenicou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Variant prípravy našej obľúbenej červenej redkvičky, ktorú som zrealizoval a ochutnal.
Napodiv boli sme touto ľahkou várou
príjemne prekvapení. Urobil som s ňou ešte niekoľko jedál, s ktorými si Vás dovolím
postupne zoznámiť. Redkvičky tepelnou
úpravou získajú jemnú konzistenciu, úžasne chutia aj so strúhanou „Liptov“ údenou
parenicou, znásobenou vôňou čerstvo
mletej borievky z planiny nad Turňou. Bielu redkvičku mám tiež odskúšanú a s čiernou
som získal obdiv, zvlášť u krajších 1/2 ,
už dávno.
2÷4 porcie |
12÷15 minút príprava |
25÷30 minút tepelná úprava |
Postup
- Začal som pokrájaním a vyškvarením údenej slaniny a než získala peknú červenohnedú farbu, pokrájal som zelerové stonky, zväzok mladej zelenej cibuľky a asi pol kila červených guľatých redkvičiek. Zelerové „C-éčka“ išli na škvarky prvé, po premiešaní
- nasledovali „broky“ halúzok petržlenovej vňaťky a kolieska mladej cibuľky, ktorej za hrsť pokrájaných „pierok“ som odložil na dekoráciu hotového jedla. Na zjemnenie a zavoňanie som pridal za PL masla a po premiešaní a 3÷4´ podusení nasledovali tenké „disky“
- červenej redkvičky, ktoré som jemne osolil (tak zo 2÷3 štipky) a posypal čerstvo mletým čiernym korením (asi 0,5 KL); korunované s čerstvo pomletou borievkou „jalovcom”, mi to jedlo prebúdza chute hríbov i ostatných húb. Po premiešaní nasledovalo 5÷7´ orestovanie.
- Čoby poslušný a pozorný „elév“ mojej úžasnej babičky lady Ann, B. P., používam veľké množstvo lístkov petržlenovej a zelerovej vňate (žiaľ ligurček lekársky ešte na hriadke nemám), ktorým dodržiavam aj motto spriateleného Moravského Slovácka: „Celer a petržel, aby ti dýl vydržel“! Tak som ich v tom zmysle pokrájal za dobré dve hrste,
- ktorými som posypal povrch redkvičkového základu, zakryl pokrievkou a nechal zapariť.
- Medzitým som si do pomocnej misky „rozbuchol“ štyri vajíčka a po vyšľahaní som ich zmiešal do finálnej podoby praženice pre moju kráľovnú a
- na tanieri dekoroval postrúhanou údenou liptovskou parenicou, odloženým zvyškom cibuľkových „pierok“ a korunkou petržlenovej vňate.
- So zeleninovými raňajkami, ale so škvarkami údenej slaniny, som si u mojej maršál kontraadmirálky poriadne šplhol, najzaujímavejší bol fakt, že si ich napokon vyžiadala priamo na panvici!
- Levanduľu málokvetú som kúpil v máji ako sadeničku v 70x70 mm kvetináči a ona sa mi za starostlivosť na hriadke takto odmenila. V pozadí aj aloe vera, s ktorou sa na pražiacom slnku držia statočne!