Punčová roláda

Punčová roláda plnená punčovinou

Autor receptu: siuuu

Milujem punčák v každej podobe, tak konečne prišiel rad aj na punčovú roládu plnenú punčovinou.* Predtým som skúšala aj "tradičný" spôsob rolády, teda s namáčaním cesta, a bola dobrá, ale chcela som vyskúšať tak, ako sa robil punčák kedysi u nás doma. A veruže výborná bola.

12-15
porcií
30 minút
príprava
12-13 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Na cesto som najskôr oddelila bielky a žĺtky. Z bielkov a citrónovej šťavy som dala šľahať sneh. Keď boli bielky napenené, postupne asi na 3-4x som do bielkov zašľahala krupicový cukor a vyšľahala som tuhý sneh - aby pevne držali špičky. Medzitým som v miske metličkou prešľahala žĺtky, pridala som olej a mlieko, opäť metličkou prešľahala, nakoniec som všľahala (stále ručne) múku miešanú so soľou. Múku som použila pol na pol hladkú a polohrubú. Vznikla pomerne tuhá kašovitá hmota, do ktorej som postupne metličkou ručne a zľahka vmiešala na 3-4x sneh. Cesto bolo po vmiešaní snehu krásne nadýchané.
  2. Cesto som rozotrela na dva pekáče vystlané papierom na pečenie - na jeden trocha viac ako na druhý. Ja som použila plechy s vnútornými rozmermi 34 x 37 cm. Každý korpus som piekla v rúre zohriatej na 175°C cca 12-13 minút (do ružova). Po upečení som v pekáči s väčším množstvom cesta korpus po krajoch obrezala nožom a stiahla z pekáča dolu. Korpus som prevrátila papierom hore na čistý papier na pečenie a ten papier, na ktorom sa korpus piekol som odstránila. Kostrbaté okraje som obrezala (použila som ich do punčoviny) a korpus som spolu s čistým papierom zrolovala, zabalila do vlhkej utierky a nechala vychladnúť. Z druhého korpusu som stiahla papier na pečenie a nechala som ho vychladnúť.
  3. Pripravila som punčovinu. Menšiu upečenú piškótu som rozmrvila do misy, pridala som mleté orechy, džem (odporúčam malinový), pomarančovú a citrónovú šťavu, rum a potravinársku farbu a toto všetko som vymiešala varechou na kompaktnú zmes.
  4. Korpus som rozvinula, potrela malinovým džemom a rovnomerne pomocou cukrárskeho noža rozotrela punčovinu v hrúbke asi 1 cm. Musím priznať, že po džeme sa punčovina kĺzala, takže to dalo trocha práce ju rovnomerne rozvrstviť. Trocha punčoviny mi zvýšilo, pridala som do nej strúhaný kokos a urobila som fajnové punčové guľky, ktoré som obalila v strúhanom kokose. Pomocou papiera som roládu zrolovala, zabalila do papiera na pečenie a dala do chladničky odležať cez noc.
  5. Na druhý deň som pripravila polevu zmiešaním všetkých surovín a roládu som poliala. Poleva nesmie byť príliš riedka, pretože potom nebude dobre kryť a z rolády stečie. Mala by byť taká polohustá, aby z misy rovnomerne stekala na roládu a stiekla po jej bokoch, takže tekutiny pridávajte opatrne. Ak chcete roládu zdobiť, treba to urobiť hneď po poliatí, poleva dosť rýchlo tuhne. Ja som zdobila mrazom sušenými malinami a jedlými lupeňmi ruží.