Pstruh na rošte
Autor receptu: brano24
Pstruhy sú fantastické sladkovodné dravce a celkovo ryby sú najchutnejšie na rošte. Avšak
pripraviť rybku s chrumkavou kožou a šťavnatým mäskom na rošte až také jednoduché
nieje, lebo mäsko sa zvykne vysušiť skôr ako upiecť. Týmto postupom sa Vám to nestane
a dosiahnete výborný výsledný efekt. Šťavnaté mäsko a chrumkavú kôrku.
4 porcie |
20 minút príprava |
25 minút na 200 °C |
Postup
- Očistené pstruhy vložíme do misky. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, potrieme rascou a korením na ryby. Pridáme ,,symbolicky" štipku rozmarínu a provensálskych byliniek.
Odložíme do chladničky na 6-24 hod.
Osobne si korenie na ryby miešam sám podľa vlastnej chuti.
Jeho zloženie je ľahké si prečítať na už namiešanom :-)
- Pripravíme si pahrebu (ja osobne grilujem na bukovom dreve) . Tri klátiky (cca 30 cm) bukového dreva necháme obhorieť, až kým sa nerozpadnú na vysokovýhrevné drevené uhlie. Rošt pripravíme nad pahrebu do výšky 25 - 40cm. Záleží to od žiare vychádzajúcej z pahreby.
- Kým nám obhára bukové drevo, vyberieme ,,marinované" pstruhy z nádoby a naplníme ich na plátky pokrájanou slaniknou a cibuľkou na kolieska. Vložíme do obojstranných zatváracích mriežok, aby sa nám pri otáčaní nerozpadli, a položíme na rošt, nad žeravú pahrebu.
- Pečieme 20-30 min a počas pečenia ich potierame zvyšnou marinádou z nádoby, v ktorej sme ich nechali odstáť v chladničke.
- Pstruhy vyberieme z mriežok, potrieme ich maslom a plátok maslo môžeme vložiť do nich, k slaninke a cibuľke. Pokvapkáme citrónom a ešte ozdobíme krúžkom citróna.
Podávame s prílohou podľa vlastnej chuti.
Takto pripravené pstruhy sú štavnaté a chutné.
Obvykle sa zvyknú na grile dosť vysušiť, ale so slaninkou sa Vám to nestane.
:-) Dobrú chuť.