Pšenično-ražný zemiakový chlieb (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Kúpila som celozrnnú ražnú múku a rozmýšľala som, ako ju použijem. Napadlo ma upiecť pšenično-ražný chlebík, ale aj so zemiakmi, ochutený drvenou rascou. Výsledkom bol veľmi chutný chlieb, ktorý bol ľahučký, vláčny aj dva dni po upečení, mal chrumkavú kôrku a pri krájaní sa nedrobil.

1 chlieb
porcia
120 minút
príprava
60 minút
na 230/10 a 190/50 °C

Postup

  1. Do vandlíka som preosiala obe múky, premiešala som so soľou, drvenou rascou, vyhlbila som do múky väčšiu jamku uprostred a do nej som dala uvarené a nastrúhané zemiaky.
  2. Na zemiaky som namrvila čerstvé droždie,...
  3. ...ktoré som posypala kryštálovým cukrom a...
  4. ...zaliala trochou vlažnej vody. Pridala som ocot a nechala som na teple, aby vykysol kvások. cca 15 minút
  5. Ked kvások vykysol, pridala som zvyšnú vlažnú vodu, všetko som dôkladne spracovala na pružné, nelepivé a polotuhé cesto, ktoré som poprášila múkou a prikryté čistou utierkou som nechala na teple, aby pekne kysol. Po 30-tich minútach som cesto znovu prepracovala a ...
  6. ...nechala som cesto znovu kysnúť dalších 30 minút.
  7. Vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, ešte raz som ho prepracovala a vytvarovala som z neho pozdlžny bochník...
  8. ...ktorý som preložila na plech s teflonovou foliou /pečiacim papierom/, nechala som ho kysnúť ešte 20 minút a pred vložením do rozohriatej trúby som ho potrela studenou vodou.
  9. Chlieb som piekla 10 minút na 230 stupňoch C, potom som teplotu znížila na 190 stupňov a piekla som ešte 50 minút. Počas pečenia som ho ešte 2x potrela studenou vodou a taktiež hned po upečení a vybratí z trúby. Nechala som ho vychladnúť na mriežke.
  10. A tu je prierez chlebíkom, ktorý má chrumkavú kôrku a striedka je ľahká a výrazne porovitá s väčšími okami. Chlieb možno po nakrájaní aj zmraziť a mať ho vždy po ruke ako čerstvý.