Prevrátený perník (fotorecept)

Autor receptu: dzejsik

Koláčik na jeseň ako vyšitý .. perník a prevrátený jablčník 2 v 1. :)

Suroviny

Postup

  1. Na začiatok si uvaríme karamelový sirup. 100 g kryštálového cukru upálime na karamel a zalejeme 200 ml vody. Počkáme kým sa karamel vo vode rozpustí. Hotový sirup odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
  2. Kým sirup chladne, načistíme a postrúhame jablká. Ochutíme ich škoricou a pokiaľ treba osladíme vanilkovým cukrom.
  3. Žĺtka vymiešame dopenista s práškovým cukrom a opatrne prilejeme karamelový sirup.
  4. Pridáme olej, múku a kypriaci prášok do perníka. Ja okrem prášku do perníka pridávam aj 1 ČL mletej škorice a buď 1 ČL perníkového korenia alebo si namiešam sama mletý klinček, mletý aníz a mletý zázvor. Výborné je pridať aj citrónovú a pomarančovú kôru. :)
  5. Na záver vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
  6. Plech /27*37 cm/ vystelieme papierom na pečenie, navrstvíme postrúhané jablká a na ne vylejeme perníkové cesto. Pečieme pri teplote 160-180°.
  7. Upečený perník necháme chvíľu vychladnúť, potom ho prevrátime na väčší plech alebo tácku, stiahneme papier na pečenie a vychladíme ho úplne.
  8. Z mlieka a hladkej múky uvaríme hustú kašu. Necháme vychladiť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom /množstvo cukru nechávam na vás, originál by to bolo 150 g/. Do masla všľaháme vychladenú kašu a na záver 2 PL rumu. Krém natrieme na koláč a dáme stuhnúť do chladničky.
  9. Koláč môžeme ozdobiť napr. strúhanou čokoládou. Ja som ho najprv jemne poprášila holandským kakaom a na to nastrúhala čokoládu. Odporúčam zdobiť až po nakrájaní, tak vám čokoláda a kakao "nezašpinia" krém v reze. :)
  10. A už prajem len dobrú chuť! Dúfam, že si pochutíte aspoň tak, ako si tento krásavec maškrtil na hruške v bojnickej zoo.