Prekladaná kapusta, alebo trojboj (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Naše obľúbené zimné jedlo.... také echtovné, slovenské :-)
30 minút príprava |
90 minút na 200 °C |
Postup
- Na trojboj potrebujeme tri veci: zemiaky, kyslú kapustu a mäso. Je si základ chystám večer, zemiaky uvarím v šupke, mäso si naložím do oleja, trochu bieleho mletého korenia a rasce. Solím až na druhý deň. Nič iné nedávam, načo kaziť chute a k dobrej kyslej kapuste pridávať rôzne, často krát čudné zmesi korenia :-)
- V šupe uvarené zemiaky (ja ich robím v parnom hrnci), ošúpeme nakrájame na tenké kolieska, alebo pretlačíme ako na šalát. Zemiakov dáme väčšiu vrstvu lebo to je základ. Dobre utlačíme. Ja nikdy nedávam surové zemiaky, pretože tie sa v kyslom prostredí nie a nie uvariť. Zopár zemiakov si odložíme.
- Na zemiaky rozprestriem kyslú kapustu, zase dobre utlačíme.
- mäso posolíme a uložíme na kapustu. Dávam aj slaninu, ale tentoraz som nedala lebo krkovička bola pekne prerastená.
- na mäso dáma znovu vrstvu kapusty, ja dávam už len takúto tenkú vrstvičku
- a na vrch postrúham zvyšok uvarených zemiakov. Strúham priamo na plech, tak aby na povrchu ostala taká našuchorená vrstva zemiakov. Posypem rascou, osolím, zakryjem alobalom
- a dám piecť na 200°C na hodinu a štvrť, potom odokryjem a ešte 15 minút zapekám
- do ešte horúcej dobroty sa ten môj nedočkavec pustil a zjedol štvrť plechu len tak na posedenie .-)
- keď nám jedlo trochu vychladne dá sa krásne krájať
- výborné je nielen v zime, ale aj v lete... keď máte takú brigádu na chalupe, zoberiete najväčší a najhlbší plech aký máte a nakŕmite aj desať hladných chlapov :-)
- Malá rada na záver: kapustu nikdy nežmýkame, ale dávame ju úplne mokrú, práve tá voda je tam dôležitá, chute sa prepoja a jedlo ostane šťavnaté. Keby ste kapustu vyžmýkali ostalo by to celé suché.