Pravá macedónska Ljutenica (fotorecept)
Autor receptu: danja301
Tento recept pochadza z Macedonska.Na vareche som objavila niekolko podobnych
receptov,ale tento ma naucila moja macedonska svokra a takto ljutenicu robime kazdy
rok.Nafotila som ju krok za krokom, lebo ak sa nedodrzi presny postup starych materi
nie je to ono.Dufam,ze sa vam moj recept zapaci a vyskusate ho aj vy.Mnozstvo
uvadzam v povodnom zneni ,ale kazdy si ho moze prisposobit podla svojich moznosti.
Postup
- Umyjeme a olupeme si paradajky,ak to nejde,obarime ich vriacou vodou a nechame par minut odstat
- Umyjeme a osusime papriky pred pecenim
- Pokrajane paradajky dame do hrnca a prazime bez oleja,stale premiesavame
- Papriky opecieme vonku na ohni ,na grile ,alebo na platni sporaka,nedavame ich do rury,lebo sa zaparia a stratia tu jedinecnu chut z opekania
- Opecene papriky davame do igelitoveho vrecuska,alebo inej uzavretej nadoby ,aby sa dobre zaparili a supka sa dobre oddelovala od duziny ,ak mame vsetky papriky opecene,olupeme ich ,zvnutra vycistime od semiacok a krajame nozikom na male kusky pripadne duziny pozdlz roztrhneme akoby na pasiky
- Ak uz mame z paradajok praziacich sa odparenu vodu a mozeme varechou vytvorit takuto cesticku ,pridame pokrajane papriky
- Ked zacne zmes vriet ,nalejeme do nej pol litra oleja ,miesame a prazime dalej.
- Ked sa olej vpije, pridame feferonky ,petrzlen a ostatne ingrediencie a za staleho miesania prazime dalej.Postupne prilievame zvysny olej.
- Zmes sa zahustuje a postupne dostava tu spravnu konzistenciu
- Skusku spravnosti hustoty si urobite tak ,ze na tanierik si date trocha z praziacej sa zmesi.Ako vidite na obrazku ,este to nie je uplne huste,lebo po okrajoch sa nachadza stava z paradajok.Miesame a prazime dalej az kym sa zmes uplne nezahusti ,pri miesani sami pocitite ,ze hustota je spravna ,ak vam bude chytat spodok hrnca,pozor ,ak si teraz odskocite ,zmes prihori a zapach uz von nedostanete.Ljutenica strati chut
- Pri plneni sterilizovanych flias,by vas spodok hrnca mal vyzerat takto,spravna hustota a zaverecna faza.
- Naplnene flase zatvorime a dame do sucheho dinstu.Dobru chut;)