Poulet au vin (kurča na víne) (fotorecept)

Autor receptu: andys

Tento recept má s Francúzskom spoločné oveľa viac ako francúzske zemiaky či francúzska polievka ;) Recept je prispôsobený slovenským reáliám, aby sa všetky suroviny dali kúpiť v najbližších potravinách (prípadne v najbližšej záhradke).

6
porcií
30 minút
príprava
50-60 minút
na 165-180 °C

Postup

  1. Kurča rozdelíme na porcie, ktoré osolíme a necháme chvíľku odležať.
  2. Očistenú cibuľu nakrájame na väčšie kúsky, cesnak nakrájame na plátky.
  3. Na menšie kúsky nakrájame aj slaninu, šampiňóny nakrájame na plátky.
  4. V ohňovzdornej nádobe na malom množstve oleja opražíme slaninu, cibuľu a cesnak.
  5. Pridáme kúsky kuraťa, ktoré pražíme, kým sa mäso nezatiahne.
  6. Pridáme šampiňóny, bobkový list a na drobno nasekaný tymian.
  7. Podlejeme červeným vínom a necháme krátko dusiť prikryté vo vyhriatej rúre. Po asi 10 minútach prilejeme kurací vývar a v rúre pečieme prikryté asi 35 - 40 minút.
  8. Pred dopečením odkryjeme, aby kuriatko malo chrumkavú kôrku. Takto pečieme 5 - 10 minút. Hotové kurča podávame so zemiakmi s petržlenovou vňaťou alebo s francúzskou bagetkou. Dobrú chuť :)