Pompos - pompoš (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Pompos patrí medzi staré, veľmi chutné a obľúbené maďarské pochúťky, ide o kysnuté chlebové cesto, potreté zmesou kyslej smotany a cesnaku,obložené najčastejšie cibuľou a údenou slaninou, avšak sú aj iné varianty - napr. s údenou klobásou, pre vegetariánov s lečom, môže sa posypať strúhaným údeným syrom. Pôvodne sa piekol v pekárňach v peci, na dedine i v meste. Predáva sa aj dnes a vždy stojí sa na ne dlhá fronta. Pridávam recept na jednoduchú domácu verziu.

1 dávka
porcia
90 minút
príprava
5+20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do múky premiešanej so soľou som namrvila čerstvé droždie, posypala cukrom,...
  2. ...zaliala vlažnou vodou.
  3. Uvarené zemiaky som ošúpala, ešte za tepla prelisovala a pridala k vykysnutému kvásku.
  4. Vymiesila som všetko spolu dôkladne rukami na cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky a nechala som ho na teple vykysnúť asi 1 hodinu.
  5. Kým cesto kyslo, pripravila som si zálievku premiešním kyslej smotany so soľou a prelisovaným cesnakom.
  6. Pokrájala som cibuľu na mesiačiky a klobásu na kolieska.
  7. Cesto dosť lepí, preto som ho dobre pomúčenými rukami rovnomerne roztlačila na plech s pečiacim papierom, popichala som ho husto vidličkou a...
  8. ...dala som ho predpiecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov asi na 5 minút, kým povrch jemne nezružovel, aby sa cesto spevnilo.
  9. Vybrala som ho z trúby, na povrchu som ho hned potrela zálievkou z kyslej smotany, obložila som ho cibuľou a údenou klobásou.
  10. Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C ešte 20 minút, kým okraje nezružoveli.
  11. Ešte teplé som pokrájala na obdĺžniky, po kuchyni sa linula nádherná vôňa údenej klobásy, smotany a cesnaku s opečenou cibuľou. Pompos je výborný aj za studena.
  12. Pompos je veľmi chutné, výdatné sýte jedlo, kedysi gazdinka doma pri pečení chleba odložila kus vykysnutého chlebového cesta, potrela hustou smotanou s cesnakom, obložila domácou údenou slaninou, klobásou, cibuľou, upiekla v peci a podávala k obedu. Môžete použiť rôzne obloženie podľa vašej chuti, základom je vždy chlebové cesto a kyslá smotana s cesnakom, tiež sa môže posypať strúhaným údeným syrom a nechať zapiecť syr do ružova. - čo sa týka obloženia, fantázii sa medze nekladú :-) Dobrú chuť prajem!