Pomarančový likér I. (fotorecept)
Autor receptu: niniatko
Na internete je veľa rôznych receptov na pomarančový likér, ktoré sú si podobné, ale i
také, čo sú úplne rozdielne. Našla som tri úplne iné, vybrala som si dva. Tu je prvý z nich.
Postup
- Pripravíme si suroviny. Miesto koriandra sa dá použiť kardamón, ja som kardamón nenašla, tak som namlela koriander.
- Pomaranče poriadne vyumývame v horúcej vode, ja ich vydrhnem ešte aj kefkou. Potom ich ošúpeme, ale len tú oranžovú časť, tá biela je horká.
- Potom z pomarančov povytláčame šťavu.
- Z vody, vína a cukru uvaríme sirup.
- Ešte do teplého sirupu vylejeme šťavu a pomarančovú kôru.
- Necháme úplne vychladnúť. (ja som na to opäť použila parapet)
- Do vychladnutého prilejeme vodku. (Kto má rád silnejší, miesto vodky môže použiť domácu pálenku, no v tom prípade treba likér lúhovať dlhšie ako deň, aby sa potlačila tá charakteristická chuť pálenky).
- Prisypeme mletý koriander (alebo kardamón), zamiešame a v chladne necháme odležať. Ja som nechala celý deň.
- Po odstáti precedíme cez gázu alebo husté sitko do fliaš. (Ja som najskôr začala cez gázu, no po chvíli sa celá upchala dužinou z pomaranča a už to išlo len veľmi pomaly, tak som presedlala na husté sitko, ktoré som vždy len vyklepla, keď bolo zanesené.)
- Vyšli mi dve takéto fľaše. Tá druhá by možno aj bola plná, kebyže nemám tak grabňavé ruky a veľa toho nepovylievam. Fľaše uzatvoríme a odložíme na chladné a tmavé miesto (nie do chladničky). Likér by mal stáť aspoň 3 mesiace. Čím starší, tým lepší.
- U nás bude stáť asi tak mesiac a pol, pretože ho otvoríme už na Vianoce a keďže ja mám rada fľašky ozdobené (i keď mi to príliš nejde), tak som ich ozdobila a pravdaže bolo treba aj "koštnúť". Likér bol skvelý a keď ešte do tých Vianoc postojí, tak bude fantastický.