Pomarančový cheesecake (fotorecept)

Autor receptu: lucialujza

Keď chlap prinesie domov tri kilá pomarančov a fakt ich treba spotrebovať, tak tento recept je presne to pravé tvarohové. Tak som trochu pošmejdila po internete a ahaho:

12
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Dôkladná príprava - polovica úspechu a najmä skrátenie času prípravy.
  2. Ja som lenivá, takže načo sa dá použiť stroj, neváham. Keksy som nasekala a potom znovu ešte premiešala so zmäknutým maslom. Na plech s rozmermi 20x30 cm som dala papier na pečenie - netreba potom príliš umývať a ľahšie sa vyberá z plechu. Drvinu som rovnomerne rozdelila a utlapúštila na plechu. A šup s tým do chladničky. Zapneme rúru a dáme vyhriať na 170°C.
  3. Bielka vyšľaháme. Šľahačku vyšľaháme. Ostatné ingrediencie, okrem pomarančovej šťavy vymiešame spolu na krémovú hmotu. Pomaly pridávame šťavu a vymiešame dohladka. Ja som všetko vymiešala naraz a potom som sa musela dlho šľahať pomerne nehomogénnu hmotu. Jemne vmiešame vyšľahanú šľahačku a bielka. Rovnomerne rozotrieme na keksíkovú hmotu. A šup s tým do vyhriatej rúry. Budeme piecť cca 1 hodinu, možno dlhšie, podľa toho, ako bude koláč spolupracovať a plnka zhustne a jemne zhnedne. Rúru vypneme a koláč v nej necháme vychladnúť.
  4. No a s touto časťou sa musíte jednoducho zmieriť :-)
  5. Teraz príde tá najpiplavejšia čas práce, ktorá však tomuto koláču pridáva šmrnc luxusu. Všetkých 6 pomarančov ošúpeme a odblaníme. Dáme do misky a prelejeme pomarančovým likérom. Pokým šúpeme pomaranče, dáme variť cukor s vodou, až kým sa z toho nestane karamelový sirup. Opatrne pridáme vodu alebo pomarančovú šťavu a pomaly urobíme z karamelu a šťavy nie príliš riedky sirup. Pozor, pri príliš rýchlom ochladení sa karamel zrazí a bude sa s ním ťažko pracovať. Hmotu nalejeme na marinované pomaranče a necháme zachladiť. Ja som to celé robila v noci, takže až ráno nastal ten správny čas. Všetko bolo odležané, zachladené a maximálne chutné. Koláč nakrájame a na tanieri pridáme pomarančovú zmes. Môžete to urobiť aj do tortovej formy. Len uberte surovín. Ja sa zvyknem o koláče deliť a štvorcoidné sa ľahko delia. Tento koláč môžete dať aj do mrazničky a vytiahnuť, kedy bude vhod. Ak teda niečo zostane.