Pochúťka z cvikly na raňajky, večeru i pre návštevu

Autor receptu: julica

Už presne neviem, kedy nám tak zachutila kombinácia cvikly a vlašských orechov. Tento recept som za posledné tri mesiace pripravovala už asi desaťkrát, sestra si ho už dokonca objednala na svadbu :)

10 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. (všetky suroviny sú sezónne aktuálne) Postup je veľmi jednoduchý: cviklu umyjeme a vložíme variť do hrnca s vodou. Použiť môžete aj tlakový hrniec alebo vyberajte menšie buľvy, ktoré sa rýchlejšie uvaria. Cvikla nemusí byť uvarená úplne domäkka, môžete ju odstaviť, keď sa jej začne nafukovať kožka. Ničím ju neprepichujte, aby nevytekala šťava. Uvarenú cviklu ošúpeme.
  2. Vychladnutú a očistenú cviklu nastrúhame do misy a pridáme ostatné suroviny - cesnak pretlačíme a orechy trošku posekáme (stačí ich vložiť do mikroténového vrecka a párkrát pobúchať tĺčikom).
  3. Všetko dobre zmiešame a dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Ak pár hodín počkáme, celý šalát prejde chuťou vlašských orechov a potom sa už len bude ľahko rozplývať na jazyku. Radi s k nemu dávame krajec čerstvého chleba alebo hrianky. Malý tip: keď sme mali doma hostí, šalát sme servírovali na kúsky čerstvej bagety a uložili naň kúsky syra s modrou plesňou (napríklad nivy). Po tejto obmene chlebíčkov sa len tak zaprášilo.