Plnené slané šišky a posúchy (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Inšpirovala som sa receptom z Fb.V konečnom dôsledku som ho ale musela prerobiť,pôvodné množstvá sa mi nezdali.Moja predtucha sa potvrdila a ponúkam vám teda vlastný,vylepšený recept na slané šišky a posúchy plnené kôprovo-paprikovým cottage syrom.Pochutíte si na fantasticky chutnom a ako pierko ľahkom cestíčku s príjemnou plnkou...

12
porcií
90 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistené,umyté a pokrájané zemiaky dáme variť do osolenej vody,uvarené scedíme,necháme vychladnúť a postrúhame.V troche teplého mlieka s cukrom necháme napučať rozdrobené droždie.Múku zmiešame so soľou,pokrájaným maslom, postrúhanými varenými zemiakmi,napučaným droždím,zvyškom vlažného mlieka a žĺtkami.Vypracujeme vláčne cesto,ktoré necháme asi hodinu kysnúť.
  2. Cesto nám zdvojnásobilo svoj objem.
  3. a keďže som ešte musela okúpať dcérku a nemohla som sa venovať cestu,za ďalších 20 minút mi už skoro utieklo z vandlíka:-)
  4. Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 2 cm.
  5. Medzitým vymiešame cottage syr s posekaným kôprom a mletou červenou paprikou,môžeme pridať aj lyžičku smotany,ak máme suchší syr. V pôvodnom recepte bol krémový tvaroh.
  6. Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme okrúhle formy,naplníme lyžičkou plnky a okraje dobre spojíme.Ja som robila väčšie aj menšie šišky a ku koncu šišiská,lebo sa cesto veľmi lepilo(kedže je jemnučké a vláčne).
  7. Naplnené šišky a posúchy necháme ešte asi 10 minút podkysnúť.Polovicu z nich som vyprážala na panvici s olejom
  8. a druhú polovicu (6 veľkých posúchov) som piekla na pečiacom papieri na plechu v rúre na 190°C asi 30 minút do chrumkavo červena.
  9. Takto sa upiekli
  10. Vyprážané šišky ukladáme na paprierovú utierku,aby odsala prebytočný tuk.Takto vyzerajú na reze
  11. Menej kalorická verzia pečená nasucho na reze
  12. Posúchy sa výborne hodia k mlieku na raňajky
  13. A vyprážané sú chutné nateplo aj nastudeno