Plnené kurča (fotorecept)

Autor receptu: pivonka

Už dávno som nerobila plnené kurča. Tentoraz nebolo vyhnutia.

5
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Neviem, čím kŕmia kurčatá (a toto bolo slovenské), že sú čoraz väčšie (a čoraz tučnejšie). Keď som ho položila na váhu, malo 1,800 g. Voľba bola jasná - naplniť.
  2. Keď plním kurča, tak ho vykostím. Je to piplačka, ale dá sa to, len treba mať trpezlivosť. Odrežem posledné dva články krídiel. Narežemi na prsiach a nožom postupne oddeľujem mäso od kostí.
  3. Vykostím aj stehná a krídla a vtiahnem ich dnu. Z mäsa mám hotový plát a kosti, ktoré môžeme použiť do polievky.
  4. Pripravím si plnku. Staršie rožky pokrájam a zvlhčím mliekom. Na oleji si spením cibuľku (môžeme osmažiť aj slaninku, plnka má potom inú chuť) pridám pokrájanú kuraciu pečeň. Osolím (kuraciu pečienku môžeme soliť hneď), okorením, a pridala som aj bylinky.
  5. Orestovanú pečeň pomeliem k rožkom.
  6. Pridám vajíčka, posekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie. Premiešam.
  7. Mäso osolím, plnku navrstvím na mäso
  8. a zošijem. Posolím aj po vrchu. Je dobré korpus zviazať kuchynským motúzikom, ale mňa zradil, mala som už len malý zbytok.
  9. Do pekáča som dala aj pečiaci papier, aby sa mi kožka kurčaťa neprilepila na plech. Podlejem trochou teplej vody.
  10. Asi po pol hodine pečenia kurča obrátim. Ku plnenému kurčaťu robievam ryžu, ale neodolala som a pridala aj trochu zemiakov a dobre som urobila, lebo pečené s kurčaťom, sú najlepšie.