Pečená plnená tekvica

Plnená tekvica (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Je to nenáročné na suroviny a na prípravu. Chutí pritom skvelo. Ja viem, nie je to mäso, ale raz za čas aj to treba.

5
porcií
15 minút
príprava
60 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Rožok mi zakryla tekvica.
  2. Z tekvice odrežeme tenký "vrchnák". Vydlabeme stred s jadierkami, dužina by mala byť hrubá aspoň 1,5 cm. Jadierka nevyhadzujte, je z nich ohromná zeleninová polievka. Vnútro tekvice osolíme.
  3. Rožok pokrájame na menšie kúsky, pridáme nastrúhaný syr, vajcia, ajvar, strúhaný cesnak a premiešame.
  4. Nasypeme oregano, zamiešame. Necháme postať 5 minút, nech sa rožok rozmočí.
  5. Naplníme tekvicu. Pozrite na misu, akurát mi to vošlo do tekvice.
  6. Priložíme zrezaný vrch tekvice a trochu ho prichytíme, aby sa nezačal pri pečení krútiť, ako červík na slnku. Šup s tekvicou do rúry. Ja som pod ňu podložil alobal na plech. Pri pečení čosi vytečie a potom sa to ťažko čistí. Rúru dáme na 190 °C a pečieme hodinu. Keď vám začne vytláčať vrchnák a takto sa rozťahovať, je hotová.
  7. Vytiahneme a necháme trochu vychladnúť, aby syr v nej trochu stuhol.
  8. A tu je už na tanieri, nejaký chlieb alebo pečivo k tomu a sváča je hotová.