Plnená fašírka vo forme (fotorecept)
Autor receptu: tinca
Niekedy robievam pečenú fašírkovú roládu v alobale, ale teraz som ju upiekla vo forme na terinu. Je chutná teplá, ale aj vychladená.
4/po 2 ks porcie |
25 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Mrkvu očistíme, rozpolíme a predvaríme. Vajcia uvaríme natvrdo. Rožky pokrájame a zalejeme vlažným mliekom.
- Zarobíme si fašírkovú zmes, ja som použila mäso mix 50/50 bravčové/hovädzie, ale môže byť aj čisto bravčové. K mäsu pridáme vyžmýkané rožky, vajce, posekanú cibuľu, pretlačený cesnak, všetky koreniny a uchocovadlá ako aj vňate. Množstvá soli a korenín neuvádzam, každý si dá podľa vlastnej chuti.
- Vymažeme si formu a vysypeme ju jemnou strúhankou. Do formy dáme cca polovicu fašírkovej masy, na to uložíme mrkvu a to reznou stranou hore a na ňu polovice natvrdo uvarených vajec, reznou stranou dole. Pridáme zvyšnú mäsovú zmes, ktorú vo forme pekne zarovnáme. Vrch posypeme strúhankou a obložíme pár plátkami masla.
Ak nemáte formu na terinu, môžete použiť aj formu-srnčí chrbát.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C cca 1 hod., najprv prikryté alobalom. Asi 20 min. pred dopečením odokryjeme a vrch zapečieme. Keď je fašírka upečená, necháme trochu vychladnúť a zlejeme prebytočný tuk.
Rada: horúca sa horšie porcuje preto treba nechať vychladnúť, ideálne sa porcuje studená.
- Ja som k nej urobila strúčkový prívarok a zemiaky, hodí sa aj iný prívarok, alebo zemiaková kaša. Dobrú chuť!