Pizza z morských príšer

Autor receptu: 2010

Pred par dnami ma tu na vareche provokovali s bryndzovymi haluskami. Pre nas vonku nedostupnymi. Tak tu je na oplatku taka "obycajna pizza", z morskych potvor, ktore si len tak kupite cerstve v pristave a nahadzete na pizzove cesto.... Takze pizza s hrebenatkami, muslami, tigrimi krevetami a kalamarami. PS: Tato pizza je tzv. americky styl , surovin je dost tak sa nesetri a da sa viac vsetkeho.

2-3
porcie
20 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Postup

  1. S muky susenych kvasnic ( u nas sa tazko kupia cerstve) soli , cukru par lyzic oleja a vody si vypracujeme cesto. Odlozime kym sa zvacsi na dvojnasobne a "zrazime" ho dolu. Rozvalkame na potrebnu velkost a prenesieme na naolejovenu pizza formu. Tym ze pridavame ovela viac surovych prisad ako na tradicnu pizzu a nechceme aby cesto bolo mokre a nedopecene. Na formicke ho najpr do pichame vydlickou a dame ho "predpiect " na cca 3 minuty.
  2. V malej panvici si na troske olivoveho oleja spenime pretlaceny cesnak, pridame taliansky rozrobeny paradajkovy pretlak ochutime solou korenim a susenou bazalkou. Na pizzu rozotrieme zlahka ochutenu paradajkovu stavu. A tym ze je americka, dame stedre na hrubo nastruhanu mozzarellu.
  3. Morske potvory su vybrate tak, ze sa velmi lahko pripravia su rychlo hotove. Kalamari ocistene, ostrym nozom vrchu cast ponarezavame do malych kosostvorcov a nakrajame na kocky. Musle vyberieme, ocistime a davame cele na pizzu. Hrebenatky , ked nevieme ako sa do nich "dobit", tak nam ich ked poziadame otvoria vycistia ostane len cisty kus maska.Zalezi od velkosti ale ja som ich rozkrojil po vyske na 3 na tri kolecka. Tigrie krevety ocistime a odzilkujeme ( lepsie vybrat mensie).
  4. Rovnomerne si poukladame ( striedame ) krevety , hrebenatky , musle, kalamari aby sa kazdemu uslo vsetkeho na jeho kusku. Pokorenime udenou mletou paprikou (pimenton) a mi sme este dali trochu "smrncu" okorenili sme cayenskym mletym korenim, na zaver este 'postrasime" panenskym olejom.Pecemie , to je zlozita odpoved, lebo domace rury nie su navrhnute na pizzu a zalezi ako ruru mame. V tomto pripade sme piekli najprv zakryte Alu. foliou. a potom sme prepli na grill na cca.3-4 minuty zapiect a roztopit syr. A spraskame hned....