Pistáciovo-mandľový koláč
Pistáciovo-mandľový koláč
Autor receptu: redakcia
Postup- Metličkou vymiešame žĺtok s cukrom
a studenou vodou. Na pracovnú dosku
nasypeme múku, štipku soli a v múčnej
zmesi obalíme na kocky nakrájané maslo.
Rukami ho spojíme s múkou, aby sme dostali
mrveničku. Keď cesto drží pri sebe, spravíme
doň jamku, do ktorej pridáme žĺtok vymiešaný s vodou a cukrom
a spracujeme. Cesto môžeme na chvíľu vložiť do chladničky alebo s ním začať rovno
pracovať.
- Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na o niečo väčší kruh, ako je naša okrúhla forma.
Potom ho do formy pomocou valčeka prenesieme, poprepichujeme a prikryjeme ho
papierom na pečenie. Ten zaťažíme fazuľou, hrachom alebo ryžou. Korpus pečieme približne 9 minút v rúre vyhriatej na
180 °C. Potom odstránime papier s fazuľou a pečieme ďalších 5 minút. Vyberieme z rúry.
- Pistácie, mandle, kardamóm a cukor rozmixujeme,
potom prilejeme pomarančovú šťavu a zmes
necháme chvíľu odležať. Nakoniec pridáme
žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru a všetko premiešame. Plnku navrstvíme na predpečený korpus, koláč vložíme do rúry a pečieme približne 15 minút. Koláč vyberieme, potrieme
žĺtkom rozmiešaným v mlieku a posypeme
nasekanými orechmi. Vložíme naspäť do rúry
a pečieme ďalších 10 minút.
|