Pirohy
Pirohy z cvikly a zemiakov plnené plnkou z čevenej šošovice a masliakov
Autor receptu: mitzy
Veľmi rada sa hrám s tradičnými slovenskými receptami,
farbami a chuťami. Dlho mi chodili po rozume pirohy z
cvikly. Plnka bola dobrá voľba, chutí výborne aj samotná,
takže je to dobrá voľba aj na samostatnú nátierku.
Toto jedlo je
vhodné aj pre vegánov a ľudí alergických na mlieko. Je
sýte a pestré na vitamíny,
vlákninu a železo.
Verím, že až vyskúšate, budete spokojní. Nám doma veľmi
chutilo :)
3-4 porcie |
60 minút príprava |
30+10 minút tepelná úprava |
Postup
- Masliaky prepláchneme, zalejeme vodou a necháme močiť. Červenú šošovicu premyjeme vo vode, aspoň tri krát a necháme v miske bez vody. Pripravte si rovno šošovicu aj na plnku, aj na majonézu, takže dokopy 200 g. Cvikľu a zemiaky zbavíme šupy, umyjeme, pokrájame na osminky a varíme spolu vo vode, kým nezmäknú. Potom ich necháme scedené vychladnúť. Keďže sme nevarili zemiaky v šupe, trvá to krátko. Cvikľu aj zemiaky nastrúhame na jemných slzách struháku. Zmes preložíme do misy, pridáme soľ, premiešame, pridáme múku po častiach a vymiešame rukou. Potom ho necháme v chladničke trošku odstáť. Cca polhodinku. Medzitým si urobíme plnku do pirohov.
- Tak poďme na plnku: Na oleji orestujeme nadrobno pokrájanú červenú cibuľu, potom pridáme scedené masliaky. Podlejeme trochou vody a necháme variť spolu so soľou, čiernym korením a slnečnicovými semienkami. V malom kastróliku uvaríme červenú šošovicu. Tá sa varí cca 15 minút do mäkka. Polovicu uvarenej šošovice, čo je cca 200 g (keďže varením oťažela) nasypeme do zmesy varených masliakov a varíme spolu. Občas premiešame, šošovica zmäkne na kompaktnú hmotu. Druhú polovicu uvarenej červenej šošovice odložíme chladnúť. Keď sme spokojní s mäkkosťou masliakov na panvici a odparí sa i prebytočná voda, premietnime plnku do misky. Potom môžeme vybrať cesto, na pomúčenej doske ho rozvaľkáme a vyrezávame pirohy, ktoré plníme plnkou.
- Keďže cesto trošku viac lepí, vždy si pomúčte vykrojený kruh a tou stranou ho položte na tvorítko, ktoré môžete tiež vždy trochu pomúčiť. A tak isto pri každom vaľkaní pomúčte cesto. Nebude sa lepiť na valček. Pirohy varte vo vriacej vode, vyplávajú po troch minútkach a ešte ich nechajte plávať tak zo tri štyri minútky.
- Šošovicovú majonézu dostanete zmixovaním surovín. Ozdobte ňou vrch pirohov a posypte mladou cibuľkou a pažítkou.
- Dobrú chuť! :)