Pirohy s hroznom na šípkovej šťave

Autor receptu: redakcia

4
porcie
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hrozienka zalejeme rumom a necháme cez noc nasiaknuť. Potom ich rozmixujeme ponor-ným mixérom. Hrozno prepolíme a vyberieme semiačka. Zmiešame s cukrom a hrozienkami.
  2. Umyté šípky nakrájame a varíme v cukrovej vode asi pol hodiny, rozmixujeme a precedíme.
  3. Zemiaky uvaríme v šupke (najlepšie deň vopred), očistíme ich a postrúhame alebo zomelieme najemno. Zo zemiakov, soli, z vajíčka a múky vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku dvoch centimetrov. Vykrajujeme štvorčeky a plníme hroznovou zmesou. Tvarujeme valčeky alebo pirohy. Vyvárame vo vriacej vode.
  4. Pirohy polejeme roztopeným maslom a šípkovým krémom. Posypeme zomletým makom a práškovým cukrom.